78 arrestaties bij grote politieoperatie in Prosfygika

Bij een grote politie-operatie in het centrum van Athene, zijn gisteren 78 mensen opgepakt, waaronder ook een gerenommeerde fotojournalist die urenlang heeft vastgezeten op het politiebureau.

De operatie in Prosfygika begon gisterochtend met de arrestatie van een 27-jarige man, die ervan wordt beschuldigd afgelopen juli brand te hebben gesticht in de kantoren van de krant ‘Real News’. Hij zou een van de leiders zijn van de organisatie ‘Duizenden zonnen van de nacht’. De man wordt het vormen van een criminele organisatie, het plegen van explosies en brandstichtingen en het bezit van explosieven ten laste gelegd.

Toen de politie de verdachte wilde afvoeren, werden agenten vanaf het dak van het gebouw door tientallen mensen bekogeld met stenen, bouwmaterialen en andere voorwerpen. Zeven agenten zouden daarbij gewond zijn geraakt.

Op beelden die rondgaan op social media is te zien hoe arrestanten gedwongen werden op hun knieën te gaan zitten, met hun handen geboeid op hun rug en met hun gezicht naar de muur gericht. De krant Ethnos schreef dat de beelden vragen oproepen over het optreden van de politie.

Fotograaf 10 uur vastgehouden, riskeert vervolging

Fotograaf Nikos Pilos deed verslag van de operatie en werd gearresteerd ondanks het feit dat hij een camera bij zich had en zich bekend maakte als journalist. In 2019 startte Pilos – een bekroonde fotojournalist en filmmaker – ‘The Refuge’, een interactief cross-mediaproject dat het leven in de wijk Prosfygika vastlegt.

Pilos werd na tien uur weer vrijgelaten door de politie, maar hij riskeert een strafrechtelijke vervolging op grond van ernstige beschuldigingen – zonder dat er getuigenissen of bewijs tegen hem zijn. De Griekse tak van de Foreign Press Association heeft de arrestatie en detentie van een van haar leden in de krachtigste bewoordingen veroordeeld.

“Het doel van de autoriteiten zou moeten zijn om de rol van journalisten te vergemakkelijken in plaats van te belemmeren”, schrijft de FPA in een verklaring. “We verwachten dat politie en justitie en de staat het juiste doen en dat ons lid onmiddellijk wordt vrijgesproken van de aanklacht”

Prosfygika: een autonome gemeenschap

Prosfygika

Prosfygika is een gebouwencomplex aan Alexandras Avenue dat halverwege de jaren dertig van de vorige eeuw werd gebouwd om vluchtelingen uit Klein-Azië te huisvesten. Sinds 2011 wordt het grootste woonkraakpand van Europa gerund door een anarchistisch collectief. De gemeenschap functioneert volgens de regels van directe democratie.

Het kraakpand huisvest een bonte verzameling van meer dan 500 mensen van 30 verschillende nationaliteiten en diverse religies. Er wonen onder anderen vluchtelingen, immigranten, ouderen, zieken, voormalig daklozen, gezinnen met kinderen, politieke activisten en verslaafden.

De gemeenschap van Prosfygika wordt elke dag geconfronteerd met de angst voor uitzetting. De huidige regering gebruikt harde repressiemaatregelen en politiegeweld om haar ‘orde en veiligheid’-agenda uit te voeren.

One Response to 78 arrestaties bij grote politieoperatie in Prosfygika

  1. […] 78 arrestaties bij grote politieoperatie in Prosfygika […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: