‘Mitsotakis luisterde zes eigen ministers af’

Het schandaal waarbij de telefoons van Griekse politici en journalisten werden afgeluisterd, is waarschijnlijk nog omvangrijker dan gedacht. Zondagskrant Documento en uitgever Kostas Vaxevanis publiceerde vandaag een lijst met 33 mensen van wie de mobiele telefoons naar verluidt sporen van de illegale spyware Predator bevatten.

Op die lijst* staan ten minste zes ministers uit het kabinet van premier Kyriakos Mitsotakis, ex-ministers en een voormalige premier van Nea Dimokratia, hooggeplaatste regeringsfunctionarissen, twee voormalige ministers van Syriza, verschillende journalisten, zakenlieden uit de mediasector en de baas van een voetbalclub.

Ook de echtgenotes van de ministers van Toerisme, Ontwikkeling en Arbeid staan op de lijst van mensen die werden afgeluisterd door de Griekse nationale inlichtingendienst. De publicatie van Documento kan een politieke aardbeving veroorzaken, met mogelijk grote gevolgen.

“Bespioneerd door het Mitsotakis-systeem”

Volgens Documento is het duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de surveillance: premier Kyriakos Mitsotakis zelf. “Degenen die worden bespioneerd door het Mitsotakis-systeem”, schrijft de krant.

De nationale inlichtingendienst EYP legt rechtstreeks verantwoording af aan de Griekse premier – een wet die Mitsotakis in 2019 zelf invoerde. Die wet bepaalde later ook dat het verboden is om burgers te informeren over het feit dat ze mogelijk in de gaten worden gehouden, schrijft Documento.

De Griekse krant ‘Ta Nea’ meldde afgelopen weekend dat twee ministers van de conservatieve regering van Mitsotakis ​​’die minder goede relaties lijken te hebben gehad met de medewerkers van de premier’ onder toezicht staan.

Predator-spyware

Het afluisterschandaal kwam deze zomer aan het licht toen PASOK/KINAL-leider Nikos Androulakis, die ook lid is van het Europarlement, zijn telefoon in Brussel moest laten doorlichten. Op zijn toestel werd Predator-spyware gevonden. Het bleek dat de Griekse politicus vanaf september 2021 enkele maanden werd afgeluisterd door de inlichtingendienst van zijn land.

Het is bekend dat ook onderzoeksournalist Thanasis Koukakis vorig jaar enkele maanden is bespioneerd door de EYP, net als zijn collega Stavros Malichudis. Op de telefoon van Christos Spirtzis, voormalig minister van Infrastructuur namens Syriza, werd ook afluistersoftware aangetroffen.

EYP-baas Panagiotis Kontoleon werd vanwege het schandaal de laan uitgestuurd. Ook Mitsotakis’ kabinetschef Grigoris Dimitriadis (de rechterhand én neef van de premier) moest het veld ruimen. De premier zelf houdt vol dat hij niets afwist van de spionage. De Griekse regering ontkent ooit de illegale spyware te hebben gebruikt of gekocht.

*Op de lijst staan onder anderen: minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias, minister van Financiën Christos Staikouras, minister van Ontwikkeling Adonis Georgiadis, minister van Toerisme (ex-Gezondheid) en Arbeid, Vassilis Kikilias en Kostis Hatzidakis, ex-minister van Burgerbescherming Michalis Chrysohoidis en ex-chef Civiele Bescherming Nikos Hardalias, voormalig premier Antonis Samaras (ND) en de voormalige ministers Olga Gerovassili en Christos Spirtzis (Syriza).

6 Responses to ‘Mitsotakis luisterde zes eigen ministers af’

  1. […] ‘Mitsotakis luisterde zes eigen ministers af’ […]

  2. […] Documento publiceerde dit weekeinde een lijst met namen van 33 personen van wie de mobiele telefoons naar verluidt sporen van de illegale spyware Predator bevatten. Onder […]

  3. […] ‘Mitsotakis luisterde zes eigen ministers af’ […]

  4. […] ‘Mitsotakis luisterde zes eigen ministers af’ […]

  5. […] ‘Mitsotakis luisterde zes eigen ministers af’ […]

  6. […] die schrijft over vluchtelingen en migratie. Zondagskrant Documento en uitgever Kostas Vaxevanis publiceerde een lijst met 33 mensen die mogelijk onder surveillance stonden met de illegale […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.