Olympus genomineerd voor Werelderfgoedlijst

(klik op een afbeelding voor een vergroting)

Griekenland gaat de berg Olympus voordragen voor opname op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

“Olympus biedt een ideale combinatie van natuur, mythologie en geschiedenis. Het is een internationaal herkenbare naam die verbonden is met de Griekse mythologie, maar valt ook op door zijn kostbare biodiversiteit”, zei Cultuurminister Lina Mendoni. “De nominatie moet de duurzame ontwikkeling van het land versterken.”

Het gebied van Olympus wordt beschouwd als ‘een paradijs voor botanici’ met 1700 plantensoorten die 25 procent van de Griekse flora vertegenwoordigen. Op de berg zijn 27 plantensoorten te vinden die verder nergens anders voorkomen. Ook groeien er 60 verschillende soorten wilde orchideeën, tulpen, lelies, korenbloemen en vele andere zeldzame subalpiene soorten.

Er leven in het gebied 32 soorten zoogdieren, waaronder gemzen, herten, wolven, wilde zwijnen, vossen, fretten, eekhoorns, jakhalzen en wilde katten. Ook leven er diverse soorten amfibieën en reptielen, een groot aantal vlinders en 108 vogelsoorten, zoals de steenarend en de zeldzame specht.

Nationaal Park

Vorig jaar werd de berg Olympus, volgens de mythologie het ‘huis van de goden’ en met 2918 meter de hoogste berg van Griekenland, aangewezen als nationaal park. Het gebied op en rond de berg was dat al eerder. Het Mount Olympus National Park staat bekend om zijn zeer rijke flora en fauna en werd in 1938 het eerste Nationale Park van Griekenland.

Volgens regeringswoordvoerder Yiannis Economou kan Olympus een symbool worden voor duurzame toeristische groei. De opname van een gebied op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft grote voordelen voor de lokale gemeenschap en economie. Het krijgt meer bekendheid en kan meer toeristen trekken, terwijl het door strikte regels voor behoud en beheer ook wordt beschermd.

Het voorlopige nominatiedossier is ingediend bij UNESCO, begin 2023 zal de definitieve voordracht volgen. De resultaten worden in september bekend gemaakt. Er zijn nu twee gebieden in Griekenland – Meteora en de berg Athos – die zowel als gemengd cultureel als natuurlijk werelderfgoed staan geregistreerd bij UNESCO.

2 Responses to Olympus genomineerd voor Werelderfgoedlijst

  1. Van Goethem Lilianne schreef:

    Op Lesvos is er ook een berg met die naam en heeft ook een prachtig panorama

  2. […] Olympus genomineerd voor Werelderfgoedlijst […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: