Armoede stijgt weer in Griekenland

Bijna 30 procent van de totale bevolking in Griekenland loopt het risico op armoede of sociale uitsluiting. Dat zegt het Hellenic Antipoverty Network (EAPN Greece) in zijn jaarverslag.

Volgens ‘Poverty Watch Greece 2022’, dat gebruikmaakt van gegevens van het nationale statistiekbureau ELSTAT en eigen enquêtes, loopt 19,6 procent van de Griekse bevolking het risico op inkomensarmoede en ervaart 14,8 procent materiële ontbering van basisgoederen. Van de 18-64-jarigen maakt 13,6 procent deel uit van huishoudens met een lage werkgelegenheid.

Het Hellenic Antipoverty Network concludeerde ook dat bijna 1 op de 4 kinderen in een huishouden leeft met een risico op armoede en 1 op de 3 met een risico op armoede of sociale uitsluiting. “Deze cijfers tonen aan dat kinderarmoede in Griekenland ernstig is en herhaaldelijk voorkomt. We bevinden ons in een veel slechtere positie dan het Europese gemiddelde, waar 1 op de 5 kinderen in armoede leeft”, aldus het rapport.

De relatieve armoedecijfers begonnen na 2010 (toen het 27,7 procent was) dramatisch te stijgen vanwege de economische crisis. In 2015 werd een daling ingezet vanaf 35,7 procent en in 2020 was het armoedecijfer 28,9 procent. Maar door de grote inkomensdaling tijdens de coronapandemie nam de relatieve armoede in Griekenland weer toe. Nu loopt 29.5 procent van de Grieken risico op armoede of sociale uitsluiting.

Uit het rapport bleek ook dat de helft van de huishoudens moeite heeft om hun energiebehoefte te bekostigen; 7 op de 10 huishoudens heeft een maandelijks gezinsinkomen van minder dan 1500 euro. Wat de energierekening betreft, stelt 1 op de 3 huishoudens het betalen van de rekening uit. Volgens een analyse van het Internationaal Monetair Fonds zullen Griekse huishoudens in 2022 als gevolg van de energiecrisis meer dan 10 procent aan reëel inkomen verliezen.

2 Responses to Armoede stijgt weer in Griekenland

  1. […] Armoede stijgt weer in Griekenland […]

  2. jacco schreef:

    Beste Lezers toch wil ik wat kwijt ik kom regelmatig in Athene en vind het een leuke stad om er ter zijn maar ook heb ik een vraag waarom branden er zo veel licht in restaurantjes en afhaal food , 1 het is niet sfeervol 2 met minder licht kan je het ook zien en 3 ik zie totaal niet dat er woord bezuinigd op verlichting in de branches , ook kom ik bij andere restaurantjes daar brand minder licht en daar is het dus ook veel drukker i.v.m. de sfeer en de romantiek, het vele licht is vreselijk en het doet ook pijn aan je ogen je kan er wel spaar lampen in doen maar tegenwoordig heb je Led verlichting en dat is echt geen fijn gevoel , graag wil ik vragen aan jullie wat jullie er van vinden ook wil ik vragen is Griekenland nu ook aan het bezuinigen kwa verlichting de meeste Grieken die ik spreek zeggen tegen mij dat ze dat niet doen ,
    ook heb ik een andere vraag wanneer gaan ze statie geld introduceren , er licht veel plastic flessen op straat, we leven in 2022 en nog steeds gebeurd het niet graag ook jullie mening
    de laatste opmerking is ik zie zo veel auto’s rond rijden gaan ze in athene ook parkeren invoeren dat levert veel geld op voor de staats kas en daar kan je ook armoede mee helpen vriendelijke groet ik draag een steentje bij vriendelijke groet jacco

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: