Historische bioscopen wachten nog steeds op restauratie

Het zal nog lang duren voordat de historische bioscopen Attikon en Apollon in het centrum van Athene weer open gaan voor het publiek.

Vóór de energiecrisis werden de kosten voor de restauratie van het gebouw in de Stadiou-straat geschat op 23 miljoen euro. Maar plannen voor een herontwikkeling van het blok, inclusief de bouw van een hotel, bemoeilijken het project.

Het Attikon Theater, vlakbij het Syntagmaplein, werd in februari 2012 tijdens gewelddadige protesten in brand gestoken door relschoppers. Het neo-klassieke pand uit 1870, dat sinds 1912 in gebruik was als bioscoop, brandde volledig uit.

Het Attikon herinnerde aan de gouden dagen van filmpaleizen, met weelderige stoelen, een gigantisch scherm, een balkon en zijloges.

Het aangrenzende Apollon, een prachtig gerestaureerd historisch theater uit de jaren 60, werd ook verwoest door de brand. Apollon was een arthouse-bioscoop, waar het jaarlijkse internationale filmfestival van Athene werd gehouden.

Asty Cinema

Tijdens de protesten in februari 2012 werd ook het gebouw waarin de bioscoop Asty is gevestigd het slachtoffer van brandstichting. Maar die ging een paar dagen later weer open voor het publiek.

De Asty Cinema is een ondergrondse bioscoop in de wijk Omonia die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Gestapo werd gebruikt als martelkamer.

3 Responses to Historische bioscopen wachten nog steeds op restauratie

 1. Rob Alberts schreef:

  Een martelkelder speciaal voor horror films?
  Bijzonder

  Wel goed om het een en ander te behouden.

  Vredelievende groet,

 2. […] Historische bioscopen wachten nog steeds op restauratie […]

 3. […] Historische bioscopen wachten nog steeds op restauratie […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: