Burgemeester pleit voor Airbnb-regels in Athene

Als het aan burgemeester Kostas Bakoyannis ligt, komen er regels die het centrum van Athene moeten behoeden voor overtroerisme en onevenwichtige ontwikkeling. Daarbij moet ook worden gekeken naar mogelijkheden voor kortetermijnverhuur, zoals Airbnb.

Bakoyannis wil dat gemeenten meer bevoegdheden krijgen om te voorkomen dat het toenemende toerisme de leefbaarheid van steden en de betaalbaarheid van woningen in gevaar brengt. “In sommige delen van de stad zijn de grenzen van de draagkracht overschreden, in andere delen van de stad zijn we juist nog op zoek naar Airbnbs”, zegt de burgemeester.

Volgens Bakoyannis is het behoud van de kleur en levendigheid van de stad een topprioriteit. Kleine winkels en woonwijken moeten niet te lijden hebben onder de aanval van het toerisme, zegt hij. “Voor de bewoner is de cultuur van het dagelijks leven, het buurtleven belangrijk.”

“De magie van de stad zit in haar ‘gemengde gebruik’. Het feit dat je op slechts een paar meter van het stadhuis een goed restaurant of een boetiekhotel vindt en je alles kunt kopen, van knopen tot ankers”, zegt Bakoyannis. “We willen niet dat Athene verandert in een oud-Grieks of neoklassiek Disneyland.”

Griekenland loopt in Europa voorop als het gaat om de vraag naar verhuur in Airbnb-stijl. Volgens AirDNA-gegevens is die vraag in het derde kwartaal van 2022 met 26,5 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode van 2019, voor de uitbraak van de coronapandemie.

One Response to Burgemeester pleit voor Airbnb-regels in Athene

  1. […] Burgemeester pleit voor Airbnb-regels in Athene […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: