Spectaculaire opening nieuw stadion AEK Athene

Eindelijk was het zover: de opening van het gloednieuwe stadion van AEK Athene. Meer dan 30.000 supporters waren afgelopen vrijdag getuige van een spectaculaire show waarmee de nieuwe thuishaven van de club werd ingewijd.

Hoewel het officieel de naam OPAP Arena draagt, kreeg het stadion in de Atheense buitenwijk Nea Philadelphia ook nog een andere naam: het Agia Sofia Stadion, naar de grote orthodoxe kathedraal in Constantinopel, die werd omgebouwd tot moskee. Dit is een verwijzing naar de wortels van de club.

AEK Athene werd in 1924 in Athene opgericht door Griekse vluchtelingen uit Constantinopel (het huidige Istanbul), Smyrna en Pontus die in 1922 na het einde van de Grieks-Turkse Oorlog en de ‘Megali Katastrofi’ moesten vertrekken uit het huidige Turkije. De club heet voluit Athlitiki Enosis Konstantinoupoleos (Atletiek Unie van Constantinopel). Het logo van de voetbalclub is een tweekoppige adelaar op een gouden achtergrond; een symbool dat ook werd gebruikt in het Byzantijnse Rijk.

Bij de opening van het nieuwe stadion werd uitgebreid stilgestaan bij de geschiedenis en oorsprong van AEK Athene. Een Pontische oorlogsdans genaamd Pyrrhichios was een van de hoogtepunten van de avond. De reis van de vluchtelingen van Klein-Azië en Pontus naar Griekenland werd symbolisch nagespeeld in een spectaculaire show. Ook was er een parade van groepen die de Grieken uit Klein-Azië, Cappadocië, Constantinopel, Pontus en Thracië vertegenwoordigden, gekleed in traditionele kostuums.

Na 19 jaar weer eigen stadion

Met de opening van de OPAP Arena heeft AEK Athene na 19 jaar weer een eigen stadion. In 2003 werd het oude Nikos Goumas-stadion (waar de club sinds 1930 speelde) gesloopt omdat het te oud was en te zwaar beschadigd na de aardbeving van 1999. AEK week voor zijn thuiswedstrijden uit naar het Olympisch Stadion ‘Spiridon Louis’ van Athene. Het nieuwe stadion is gebouwd op de plek van het oude onderkomen.

  • De Pontische oorlogsdans was een hoogtepunt van de opening:

One Response to Spectaculaire opening nieuw stadion AEK Athene

  1. […] Spectaculaire opening nieuw stadion AEK Athene […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: