Zanger Stamatis Kokotas (85) overleden

De Griekse zanger Stamatis Kokotas is in een ziekenhuis in Athene overleden aan de gevolgen van kanker. De zanger met de kenmerkende lange bakkebaarden werd 85 jaar.

Kokotas werd op 23 maart 1937 geboren in Athene als zoon van een arts en een bankier. De liefde voor muziek ontstond toen hij op zijn 14e een gitaar kreeg van zijn moeder. De jonge Kokotas ging naar Parijs om medicijnen te studeren zoals zijn familie wilde. Hij ging daar in 1961 zingen bij het cabaret en won de eerste prijs in een talentenjacht. Het was het begin van zijn muzikale carrière.

Hij brak in 1966 door in de Griekse muziekscene met zijn grote hit “Στου Όθωνα τα χρόνια” (In de dagen van koning Otto) en had zijn grootste successen in de late jaren 60 en de jaren 70. Kokotas werkte in die periode samen met enkele van de belangrijkste Griekse componisten van die tijd.

Extreem lange bakkebaarden

De zanger was zeer geliefd bij het grote publiek in Griekenland. “Er waren seizoenen waarin mensen in de rij stonden – 300, 500 meter lang in de kou – om de club binnen te gaan waar ik zong”, vertelde hij in een recent interview met Lifo magazine. Ook toerde de zanger door de VS en verscheen hij op de Amerikaanse televisie.

Zijn extreem lange bakkebaarden waren het handelsmerk van de populaire Kokotas. Een fabrikant van scheermesjes zou hem een aanzienlijk bedrag hebben aangeboden om in ze voor een advertentie af te scheren, maar de zanger sloeg dat aanbod af.

Auto’s waren een grote liefde van Kokotas. Hij was een ervaren rallyrijder en had Formule 1-coureur willen worden als zijn muziekcarrière geen succes was geweest. De zanger had een aanbod van Ferrari op zak. “Toen Ferrari me een aanbod deed, was het zo goed, maar ik weigerde. Ik gaf de voorkeur aan zingen”, zei hij ooit.

Favoriete zanger van Onassis

Stamatis Kokotas was de favoriete zanger van Aristoteles Onassis. Het verhaal gaat dat de Griekse scheepsmagnaat ooit zijn helikopter stuurde om Kokotas op te halen en naar zijn privé-eiland Skorpios te brengen om Jackie Onassis danspasjes te leren.

One Response to Zanger Stamatis Kokotas (85) overleden

  1. […] Zanger Stamatis Kokotas (85) overleden […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: