Ophef over ‘Kroonprins van Griekenland’ bij BBC

Griekenland is al bijna 50 jaar geen monarchie meer, maar dat is de BBC blijkbaar even ontgaan. Prins Pavlos werd gisteren gepresenteerd als ‘ZKH kroonprins van Griekenland’ tijdens een uitzending rond het overlijden van de Britse koningin Elizabeth II.

Dit veroorzaakte in Griekenland niet alleen opschudding op sociale media, maar ook veel websites van nieuwszenders klaagden over de ‘blunder’ en ‘historische fout’ van de BBC. Andere Britse media, waaronder Channel 4 en The Daily Mail, namen de BBC-video over en meldden dus ook ten onrechte dat dat Griekenland nog steeds een monarchie heeft.

Pavlos Glücksburg is de oudste zoon van de laatste Griekse koning Constantijn II, maar hij is geen kroonprins omdat de monarchie in Griekenland in 1974 via een referendum werd afgeschaft. Het land is sindsdien een parlementaire democratie. Omdat zijn vader getrouwd is met de Deense prinses Anne-Marie is Pavlos in Denemarken wel een prins – maar geen troonopvolger.

Er bestaat een lijn tussen het Britse en voormalige Griekse koningshuis. Prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth II, werd in 1921 geboren op Corfu als zoon van prins Andreas van Griekenland en prinses Alice van Battenberg. Charles, de oudste zoon van Philip en Elizabeth, is dus een neef van de laatste Griekse koning.

Stamboom Grieks koningshuis:

(klik op afbeelding voor een vergroting)

One Response to Ophef over ‘Kroonprins van Griekenland’ bij BBC

  1. […] Ophef over ‘Kroonprins van Griekenland’ bij BBC […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: