Actrice Irene Papas (96) overleden

(klik op een afbeelding voor een vergroting)

De legendarische Griekse actrice Irene Papas is op 96-jarige leeftijd overleden. Ze leed al lange tijd aan de ziekte van Alzheimer.

Papas werd beschouwd als typisch symbool van de Griekse schoonheid en een vertegenwoordigster van de mediterrane cultuur, die sterke vrouwelijke rollen speelde in het theater en de bioscoop.

Irene Lelekou, werd op 3 september 1926 geboren in het dorp Chiliomodi, bij Korinthe. Haar familie verhuisde naar Athene toen ze zeven jaar oud was. Als tiener volgde ze acteerlessen bij de Royal School of Dramatic Art in Athene.

Internationale faam

In 1947 trouwde ze met de filmregisseur Alkis Papas, in 1951 gingen ze uit elkaar. Papas ontmoette in 1954 de Amerikaanse acteur Marlon Brando waarmee ze een lange liefdesrelatie had, maar die ze destijds geheim hielden.

De acteercarriére van Papas begon in Griekenland bij het Nationale Theater. Haar eerste film was een kleine rol in ‘Fallen Angels’ van Nikos Tsiforos’ (1948). Haar vertolking van de titelrollen in ‘Antigone’ (1961) en ‘Electra’ (1962) leverde lovende kritieken op.

Tijdens haar loopbaan die ruim 50 jaar duurde speelde Papas in meer dan 80 films. Ze schitterde naast sterren als Marlon Brando, Katherine Hepburn, Yves Montand, Gregory Peck, Anthony Quinn, Richard Burton en James Cagney. Papas verwierf internationale bekendheid door haar rollen in films als ‘The Guns of Navarone’ (1961), ‘Zorba de Griek’ (1964) en ‘Z’ (1969). Een van haar laatste filmrollen was in ‘Captain Corelli’s Mandolin’ in 2001.

Zangeres

Papas was in Griekenland ook bekend als zangeres. Samen met componist Vangelis maakte ze twee albums: Odes (1979) en Rapsodies (1986). Ook werkte ze als zangeres mee aan het laatste album van Aphrodite’s Child. In 1968 nam Papas een album op met elf liedjes van Mikis Theodorakis.

In 1995 ontving Papas de onderscheiding van Commandeur in de Orde van de Feniks uit handen van de toenmalige Griekse president Kostis Stefanopoulos. Voor haar bijdrage aan de bevordering van de Europese culturele identiteit kreeg ze in 2000 de titel ‘Vrouw van Europa’.

In 2008 kreeg ze de zeer prestigieuze ‘International Award for Culture’ en een jaar later ontving Papas de Gouden Leeuw op de 40e Biënnale van Venetië.

One Response to Actrice Irene Papas (96) overleden

  1. […] Actrice Irene Papas (96) overleden […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: