Erdogan dreigt Athene:  We kunnen zomaar toeslaan

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Griekenland gedreigd met een mogelijk militair ingrijpen. Hij zei dat dat Griekenland Turkse eilanden bezet houdt en dat Ankara ‘alles zal doen wat nodig is, als het moment daar is’.

“De prijs zal hoog zijn. We zeggen maar één ding tegen Griekenland: vergeet Smyrna niet. Op een nacht kunnen we zomaar toeslaan.” Erdogan refereerde daarmee aan september 1922 toen een deel van de Griekse bevolking van de stad Smyrna – het huidige Izmir – werd uitgemoord en meer dan een miljoen Grieken hun geboortegrond in Klein-Azië moesten ontvluchten.

Erdogan heeft de uitdrukking ‘op een nacht kunnen we zomaar toeslaan’ eerder gebruikt om te zinspelen op militaire acties tegen Koerdische militanten in Syrië en Irak. Hij maakte die dreigingen uiteindelijk meerdere keren waar.

De Turkse president claimt al langer dat de eilanden in de oostelijke Egeïsche Zee niet bij Griekenland horen, maar eigenlijk Turks zijn. Hij beschouwt het Vredesverdrag van Lausanne, dat in 1923 de landsgrenzen tussen Turkije en Griekenland bepaalde, als verraad.

De afgelopen jaren zijn de spanningen tussen de twee buurlanden regelmatig hoog opgelopen door diverse geschillen, waaronder territoriale aanspraken in de Egeïsche Zee en meningsverschillen over het luchtruim daar. De afgelopen 50 jaar liep het drie keer bijna uit op oorlog.

8 Responses to Erdogan dreigt Athene:  We kunnen zomaar toeslaan

 1. […] Erdogan dreigt Athene: We kunnen zomaar toeslaan […]

 2. Rene Purnaels schreef:

  De Egeische zee werdt in de oudheid in turkije “zee van Griekenland genoemt !!!

 3. dani2503 schreef:

  Is er niet genoeg ellende op de wereld? Oekraïne, Taliban, wat een agressie toch. Ik hoop dat Erdogan niet doet wat hij zegt.

 4. Antonis schreef:

  Wat een fijne sympathieke man is onze NAVO-bondgenoot toch. Heeft niets anders aan zijn hoofd dan de wedergeboorte van het Ottomaanse Rijk. Het zal je buurman maar zijn. En dat is hij….., van Griekenland.

 5. tandjoeng1 schreef:

  Wie zijn geschiedenis niet kent heeft geen toekomst, omdat uit de geschiedenis lessen getrokken kunnen en moeten worden. Door de eeuwen heen stonden er leiders op die ondanks alle oorlogen in o.a. Europa nog steeds niet willen begrijpen dat het voeren van een gewapende strijd totaal zinloos is. En nog steeds zijn er regeringsleiders , uit eigen belang, bezig met die praktijken. Het zegt iets over hun intelligentie en die van hun volgelingen. Putin , uit Rusland, is daar nu het beste voorbeeld van. Maar er zijn altijd van die zielige figuren die dat na willen doen. Erdogan van Turkije is daar nu het beste voorbeeld van. Maar er zijn er nog meer in Europa. Hij kan denken Griekenland aan te vallen, zoals Putin de Oekraïne maar hij zal ieder Europees land aanvallen. Maar Turkije is geen Europees land, maar een Aziatisch land. Het behoort niet tot Europa.Alleen daarom al kunnen zij geen lid worden van de EU.

 6. […] Turkse president Erdogan herhaalde gisteren een nauwelijks verholen invasiedreigement dat hij ook in het weekend al had geuit. “Op een nacht kunnen we zomaar toeslaan”, zei Erdogan, als reactie op vermeende […]

 7. […] Erdogan dreigt Athene: “We kunnen zomaar ’s nachts toeslaan” […]

 8. […] keer dat de Turkse president dreigende taal uitslaat naar Griekenland. In september van dit jaar waarschuwde Erdogan dat Turkije ‘op een nacht zomaar zou kunnen toeslaan’ als Griekenland de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: