Bisschop onder vuur om uitspraken over verkrachting en abortus

Uitspraken van de bisschop van Dodoni Chrysostomos over verkrachting en abortus hebben in Griekenland een golf van verontwaardig veroorzaakt.

In een gesprek met SKAI TV zei de orthodoxe bisschop vanmorgen dat ‘een vrouw zich niet zomaar laat verkrachten zonder het te willen’ en ‘abortus niet mag worden uitgevoerd, zelfs niet in het geval van verkrachting.’

“In tijden van lage geboortecijfers zoals die waar we nu doorheen gaan, kunnen abortussen niet worden getolereerd”, zei Chrysostomos en voegde er aan toe dat ‘abortus een misdaad is.’ Ook beweerde hij dat een vrouw niet zwanger kan worden als gevolg van een verkrachting.

Op de uitlatingen van Chrysostomos werd met woede en ongeloof gereageerd. Niet alleen in de samenleving, maar ook in de politiek. Onderwijsminister Niki Kerameos noemde het ‘ondenkbaar en verwerpelijk’ en onverenigbaar met het standpunt van de kerk ‘die daadwerkelijk vrouwelijke slachtoffers van misbruik en verkrachting ondersteunt’.

Minister van Volksgezondheid Thanos Plevris noemde het ‘onaanvaardbaar om een ​​daad van verkrachting te rechtvaardigen door te beweren dat het de schuld van het slachtoffer is’. Plevris zei ook dat het de meest onaanvaardbare bewering was die hij ooit van een waardigheidsbekleder had gehoord.

‘Afkomstig uit de tijd van heksenjachten’

De secretaris van het centrale comité van SYRIZA, Rania Svigou, zei dat de ‘huiveringwekkende verklaringen’ afkomstig zijn uit een tijd van ‘obscurantisme en heksenjachten’. “Verkrachting is een misdaad; het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen over hun eigen lichaam is een recht”, benadrukte ze.

Minister van Toerisme Vassilis Kikilias schreef op Twitter: “De verklaring van de bisschop van Dodoni over vrouwen die het slachtoffer zijn van verkrachting is een schande voor ons allemaal en lasterlijk voor het orthodox-christelijke geloof en onze kerk die altijd zorgt voor de slachtoffers van geweld.”

Op Twitter slingerden Grieken talrijke verwensingen naar het hoofd van de bisschop en noemden hem onder andere rot, een psycho en een christelijke Taliban. Velen gebruikten ook ‘τραγόπαπας’, een beledigend woord voor een priester zonder moraal die niet toegewijd is aan de religieuze geloften die hij heeft afgelegd.

De Heilige Synode van de Orthodoxe Kerk van Griekenland (het bestuurslichaam van de kerk) spreekt in een reactie van ‘onaanvaardbare’ verklaringen, die ‘de essentiële initiatieven en het stille werk van de Kerk bezoedelen en zeer oneerlijk maken’.

One Response to Bisschop onder vuur om uitspraken over verkrachting en abortus

  1. […] Bisschop onder vuur om uitspraken over verkrachting […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: