Drie beren doodgeschoten in Florina

In minder dan een maand tijd zijn in de buurt van Sklithros in Florina drie dode beren gevonden. De dieren waren alledrie doodgeschoten.

Op 12 augustus werden twee dode beren aangetroffen bij het Wolf & Lynx Protection Center. Een van de dieren was jongvolwassen beer die nog zoogde, wat betekent dat haar jongen nu wees zijn. De beer werd opgemerkt door een boer die het noodhulpteam van Arktouros waarschuwde.

Enkele uren later werd een tweede doodgeschoten beer gevonden, die was achtergelaten in de buurt van een plek met afval. Het dier was naar schatting al 7 tot 10 dagen eerder overleden.

In juli werd in het gebied al een beer aangetroffen in vergevorderde staat van ontbinding. Ook zijn dood was het gevolg van schotwonden. Alle drie de incidenten vonden plaats in hetzelfde gebied binnen een straal van een kilometer.

Volgens Arktouros, een organisatie die zich inzet voor het welzijn en behoud van de beer in Griekenland, zijn dit jaar al vier beren afgeschoten binnen de grenzen van het Natura-gebied.

In een verklaring spreekt Arktouros van een ‘zeer ernstige misdaad tegen de biodiversiteit’. De organisatie roept de bevoegde autoriteiten op het belang van deze misdaad niet te onderschatten en de daders op te sporen. “Aanhoudende straffeloosheid leidt helaas tot nieuwe moorden op beschermde soorten”, aldus Arktouros.

Beschermde diersoort

De bruine beer is beschermd in Griekenland en het is ten strengste verboden op het dier te jagen. Er leven naar schatting 350 – 400 exemplaren in het wild, in twee verschillende gebieden die niet met elkaar verbinding staan.

De grootste populatie woont in de wijdere omgeving van het Pindos-gebergte in he noordwesten van Griekenland. Arktouros beheert een groot reservaat bij de stad Florina. De andere berenpopulatie leeft in het Rhodope-gebergte in het noordoosten van Griekenland.

2 Responses to Drie beren doodgeschoten in Florina

  1. […] Drie beren doodgeschoten in Florina […]

  2. tandjoeng1 schreef:

    De daders moet moord ten laste worden gelegd. Maar iedereen kan een jachtgeweer kopen. Er wordt melding gemaakt van beren. Maar de duizenden vogels die voor de lol worden neergeschoten krijgen geen enkele aandacht. Een schande voor Griekenland .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: