


Met een openlucht-expositie in het centrum van de stad wil de gemeente Athene aandacht vragen voor femicide (vrouwenmoord) en gendergerelateerd geweld.
De tentoonstelling, gehouden op het voetgangerspad van Vasilissis Olgas Avenue bij de Nationale Tuin, is onderdeel van een jaarlijkse campagne #NotAlone van ART HUB Athens.
“Elke vrouw die het slachtoffer is van gendergerelateerd geweld, is een van ons: onze vrouw, dochter, moeder”, zei burgemeester Kostas Bakoyannis. “We ondersteunen vrouwen om de kracht te vinden te ontsnappen aan het misbruik. En via kunst willen we het bewustzijn vergroten en mensen oproepen om geweldsincidenten te veroordelen en te melden.”
Op de expositie zijn werken te zien van Elena Karanikolou (Missy Merida), Angeliana Koroniou (Foxy Lady), Eleftheria Makroglou Panousaki (Eleftheria Mak Pan), Maria Mylona (Rima Lyma), Yiannis Tzomakas, Niki Triantafyllopoulou (Nikia Manikia) en Nikos Tsitsos.
De kunsttentoonstelling ‘#NotAlone Open Air’ loopt nog tot 8 september.
Moord op Caroline Crouch
Femicide betekent het doden van een vrouw omdat ze vrouw is. In de meeste gevallen is de dader de (ex-)partner. Femicide kan een gevolg zijn van structureel huiselijk geweld en is een haatmisdrijf tegen vrouwen.
Griekenland kende 13 vrouwenmoorden in 2018, 8 in 2019 en 10 in 2020 – allemaal familie- of partnergerelateerd. Vorig jaar kwamen in Griekenland 17 vrouwen om het leven door femicide. Wat betekent dat er gemiddeld iedere 21 dagen een vrouw gedood werd door (ex-)partnergeweld.
De meest geruchtmakende zaak was de brute moord op Caroline Crouch. Ze werd in mei 2021 gewurgd door haar echtgenoot Babis Anagnostopoulos, die vervolgens ook hun hond doodde en een overval in scene zette om de verdenking niet op hem te laten vallen. Anagnostopoulos kreeg een levenslange gevangenisstraf voor de moord.
Dit jaar al 15 vrouwenmoorden
In de eerste zeven maanden van dit jaar stond de teller in Griekenland al op 15 vrouwenmoorden. De twee meest recente gevallen van femicide in Griekenland waren begin deze maand allebei op dezelfde dag. Op Zakynthos werd een vrouw na een ruzie mishandeld en doodgestoken door haar echtgenoot. Op Kreta stak een man zijn vrouw dood omdat ze hem wilde verlaten.
Na deze moorden gingen vrouwenorganisaties en feministische groepen in Athene de straat op om te protesteren tegen femicide en gendergerelateerd geweld met de slogan ‘patriarchaat verkracht en doodt, op straat, op het werk is niemand ooit alleen’.

Rania Svigou, secretaris van het Centraal Comité van SYRIZA, vindt dat femicide wettelijk moet worden vastgelegd en geclassificeerd als een specifiek strafbaar feit. Ook pleit ze voor een ondersteunend kader slachtoffers van gendergerelateerd geweld met hostels, psychologische ondersteuning en rechtsbijstand. “Maar vooral het sociale bewustzijn moet veranderen. We lopen al achter.”
‘Diep seksistische en patriarchale samenleving’
De toename van het aantal femicides vestigt de aandacht op de kwestie van huiselijk geweld in Griekenland. Een ander probleem dat door deze vrouwenmoorden naar voren komt, is de gebrekkige reactie van de politie op gevallen van huiselijk geweld.
“We zijn een diep seksistische en patriarchale samenleving”, zei Anna Vougiouka, sociaal wetenschapper en expert bij het centrum voor vrouwenstudies en onderzoek ‘Diotima’, vorig jaar tegen Greek Reporter. “Patriarchaat betekent controle, het betekent dat ik geen ‘nee’ als antwoord accepteer”, aldus Vougioka. Als een vrouw uiteindelijk besluit zo’n man te verlaten, escaleert het geweld meestal.
Wereldwijde campagne
Jaarlijks wordt op 25 november de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen gehouden. Het is het startschot voor de wereldwijde campagne Orange the World. Gebouwen en objecten over de hele wereld worden in oranje licht gezet om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen.
Heel goed dat ze dit doen, maar wel op een wat onopvallende locatie; waarom niet op het Syntagma Plein? Durft de burgemeester weer niet?
[…] Expositie vraagt aandacht voor femicide en geweld tegen vrouwen […]
[…] Expositie vraagt aandacht voor femicide en geweld tegen vrouwen […]