Theodorakis geëerd met jaarlijks muziekfestival

De vorig jaar overleden componist Mikis Theodorakis wordt volgende maand geëerd met een muziekfestival in het bergdorp Zatouna, in Arcadia op de westelijke Peloponnesos, en Athene.

Hiermee wordt gehoor gegeven aan de wens van Theodorakis om een jaarlijks festival te houden op de plaats van zijn ballingschap tijdens de militaire dictatuur in Griekenland. Zatouna eerde hem al door het ‘Mouseion’ op te richten, in de oude stenen basisschool aan het centrale plein.

Het eerste internationale festival ‘Mikis Theodorakis-Arkadies Zatouna’ wordt van 2 tot 4 september gehouden. Details over het programma worden later bekend gemaakt.

Het festival opent in ieder geval in Athene met een wandeling vanaf Mikis’ laatste verblijfplaats op de Filopappou-heuvel, die eindigt bij het Herodes Atticus Odeon waar het Mikis Theodorakis Orkest repeteert voor een concert in Zatouna.

Overleden op 96-jarige leeftijd

Mikis Theodorakis overleed op 2 september 2021 op 96-jarige leeftijd. Na zijn dood werd in Griekenland drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De componist ligt begraven in Galatas, ten westen van Chania op Kreta,, naast zijn ouders en zijn broer Giannis.

Theodorakis werd in 1967 gearresteerd door de Griekse junta en in 1968 met zijn familie verbannen naar Zatouna. Daar bleef hij werken componeren, die naar het buitenland werden gesmokkeld om te worden gezongen door Maria Farantouri en Melina Mercouri. De muziek van Theodorakis was door het regime verboden. In 1970 ging hij in ballingschap in Parijs.

Zorba de Griek

Na de val van het kolonelsregime in 1974 keerde Theodorakis terug naar Griekenland en werd hij actief in de politiek. Hij zat twee periodes (1981–1986 en 1989–1993) in het Griekse parlement. Van 1990 tot 1992 was hij minister in de regering van Konstantinos Mitsotakis.

In het buitenland is hij vooral bekend als componist van de muziek voor de films ‘Zorba de Griek’ (1964) en ‘Serpico’ (1973). In Griekenland is de muziek van Theodorakis nationaal cultuurgoed. Hij componeerde ook de Mauthausen-trilogie, dat wordt omschreven als het ‘mooiste muzikale stuk dat werd geschreven over de Holocaust’.

One Response to Theodorakis geëerd met jaarlijks muziekfestival

  1. […] Mikis Theodorakis geëerd met jaarlijks muziekfestival […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: