British Museum stelt ‘Parthenon-partnerschap’ voor

Het British Museum wil een deal sluiten en een einde maken aan twee eeuwen geruzie met Athene over de Parthenon Marbles. Dat zei Dr. Jonathan Williams, adjunct-directeur van het museum in Londen, in een interview met The Sunday Times.

“Waar we om vragen is een actief ‘Parthenon-partnerschap’ met onze vrienden en collega’s in Griekenland”, aldus Williams. “Ik ben ervan overtuigd dat er ruimte is voor een echt dynamisch en positief gesprek waarin nieuwe manieren van samenwerken te vinden zijn.”

Hoe die samenwerking er uit moet komen te zien, is nog onduidelijk. “We willen de temperatuur van het debat veranderen”, zei Williams, die er aan toevoegde dat alle partijen ‘een weg voorwaarts moeten vinden rond culturele uitwisseling van een niveau, intensiteit en dynamiek die tot nu toe niet is bedacht’.

Het British Museum heeft niet gezegd dat het de sculpturen zal teruggeven aan Griekenland. Volgens Williams zijn de marmeren delen van het Parthenon een ‘absoluut integraal onderdeel’ van de collectie.

Publieke opinie steunt de Grieken

Al bijna 200 jaar laat Griekenland geen gelegenheid voorbij gaan om de teruggave van de Parthenon Marbles te eisen van de Britten. Die hielden echter telkens voet bij stuk: de sculpturen zijn van ons en blijven in Londen.

In oktober vorig jaar drong UNESCO er bij de Britten op aan om hun standpunt te herzien en in gesprek te gaan met Athene. Ook de druk van de publieke opinie, beroemdheden, politici en belangrijke Britse media om de Griekse claim te steunen, is de afgelopen maanden voortdurend toegenomen.

Tijdens een bijeenkomst van UNESCO, het culturele orgaan van de Verenigde Naties, afgelopen mei in Parijs, vormden alle landen een blok tegen het VK. De propagandastrijd was ‘zeker een uitdaging’, gaf Williams toe. “Daarom bieden we een positief Parthenon-partnerschap aan.”

Kunstroof door Lord Elgin

De Parthenon Marbles belandden door de Britse lord Elgin in Londen. In 1801 verwijderde hij marmeren delen van het fries van het Atheense Parthenon nadat hij het voor een schijntje had gekocht van de Turkse overheersers. Vijftien jaar later verkocht Elgin de beelden voor 35.000 pond aan de Britse regering, die ze vervolgens overdroeg aan het British Museum. Het meenemen van de sculpturen wordt door velen gezien als kunstroof.

Griekenland probeert al sinds het einde van de Onafhankelijkheidsoorlog in 1832 de sculpturen terug te halen naar Athene. Het British Museum heeft de oproep om de beelden terug te geven steeds verworpen, onder het mom dat lord Elgin ze heeft verworven door een legitiem contract met het Ottomaanse Rijk, dat toen heerste over Griekenland.

De Grieken willen de 2500 jaar oude marmeren beelden tentoonstellen in het Acropolis Museum in Athene, waar ook de andere originele friezen van het Parthenon te zien zijn.

2 Responses to British Museum stelt ‘Parthenon-partnerschap’ voor

  1. […] British Museum stelt ‘Parthenon-partnerschap’ voor […]

  2. H. S. van Oosten schreef:

    In ieder geval moet de vrouwengestalte van het Erechtheion direkt terug naar Athene. En eigenlijk zou alles terug moeten. Natuulijk is het eigendom van Griekenland!!!
    Dit duurt al veel te lang!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: