Hittegolf en droogte verhogen risico op nieuwe bosbranden

Sinds gisteren heeft Griekenland officieel te maken met een hittegolf. Vandaag steeg het kwik op verschillende plaatsen tot boven de 40 graden.

De Peloponnesos en Centraal-Griekenland registreerden de hoogste temperaturen, met maxima van 41,4 graden in Didyma in de regionale eenheid Argolida en in Agioi Theodoroi, ten westen van Athene.

Dichterbij Athene werd het in Aspropyrgos 40,4 graden en in het centrum van de stad (in de buurt Patissia) steeg de temperatuur naar 39,9 graden.

De verwachting is dat de hoge temperaturen nog de hele week aanhouden. In combinatie met matige tot harde wind en de aanhoudende droge omstandigheden is het gevaar voor bosbranden groot.

141 bosbranden in laatste 72 uur

Griekenland heeft ook deze week te kampen met een groot aantal bosbranden, waaronder ook vier zeer grote. De grootste brand woedt al vier dagen in het Nationale Park Dadia-Lefkimi-Soufli, het grootste Natura 2000-gebied van Griekenland. Het park is de thuisbasis van de enige kolonie zwarte gieren op de Balkan.

De brandweer bestrijdt ook branden in de badplaats Vatera aan de zuidkant van het eiland Lesbos, in het zuidwesten van de Peloponnesos en in een afgelegen berggebied in de regio van West-Macedonië, bij de stad Grevena. Die brand bedreigt het Valia Calda National Forest.

In de afgelopen drie dagen zijn er in Griekenland 141 bosbranden gemeld, zegt de brandweer.


Ben je in Griekenland en zie je ergens een (beginnende) bosbrand, bel dan direct met het alarmnummer 199

Wat te doen in het geval van bosbranden? Richtlijnen van de Civiele Beschermingsdienst


Waarschuwing voor zeer hoog brandgevaar

De Civiele Beschermingsdienst waarschuwt voor een zeer hoog brandgevaar (risicocategorie 4) in de regio Attica en de regio Centraal-Griekenland (Evia, Boeotië) op 25 juli.

Burgers worden opgeroepen om alle activiteiten in de open lucht te vermijden die brand kunnen veroorzaken. Zoals het verbranden van droog gras en takken, gebruik van machines die vonken veroorzaken (o.a. cirkelzagen en lasapparaten) gebruik van barbecues, uitroken van bijen en weggooien van brandende sigaretten.

De brandrisicokaart voor maandag 25 juli 2022:

2 Responses to Hittegolf en droogte verhogen risico op nieuwe bosbranden

  1. Ivonne schreef:

    Het gebruik van boschmaaiers en kettingzagen verboden?

    • Natascha schreef:

      Alle activiteiten in de open lucht die brand kunnen veroorzaken vermijden, is het (dringende) advies. Waaronder dus het gebruik van machines die vonken kunnen veroorzaken. Kettingzagen en bosmaaiers zouden daar dan ook onder vallen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.