Bosbrand Penteli bijna onder controle, nieuwe brand bij Megara

(klik op een afbeelding voor een vergroting)

De grote bosbrand die gistermiddag uitbrak in de noordelijke buitenwijken van Athene is grotendeels onder controle gebracht, melden de autoriteiten. Wel is er een nieuwe brand ontstaan in Megara.

Er zijn momenteel geen actieve fronten meer in Penteli waar de grote brand woedde, maar de brandweer is nog wel bezig met het blussen van kleine(re) brandjes in Dioni, Dasamari, Anthousa, Panorama Pallinis en Drafi. Ook proberen ze te voorkomen dat het vuurdoor de wind opnieuw oplaait.

“De omstandigheden zijn zeer uitdagend. De prioriteit is het beschermen van mensenlevens, kritieke infrastructuur en privé-eigendommen”, zei brandweerwoordvoerder Yiannis Artopios tegen Kathimerini.

34 mensen naar ziekenhuis

Er zijn 34 mensen naar ziekenhuizen gebracht, voornamelijk vanwege ademhalingsproblemen en lichte verwondingen. Nog eens 17 mensen kregen eerste hulp ter plaatse. Eén persoon liep zware brandwonden op. Ook drie brandweerlieden moesten met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis.

De brandweer heeft in Anthousa het lichaam geborgen van een 84-jarige man. De man maakte met een jachtgeweer een einde aan zijn leven toen hij het vuurfront vanuit Pallini zijn huis zag naderen. Zijn huis was al drie keer eerder afgebrand door eerder bosbranden in het gebied.

De man was met zijn vrouw van huis vertrokken na een oproep van de hulpdiensten. Een paar minuten later keerde hij terug, uit wroeging dat hij niets had gedaan om zijn woning te beschermen.

Eerdere bosbranden in Penteli

De brand begon gistermiddag tussen Daou Pentelis en Drafi, aan de voet van de berg Pentelikon. De rook was zichtbaar vanaf het eiland Evia, zo’n 50 kilometer verderop.

Negen nederzettingen werden geëvacueerd, net als een kinderziekenhuis en het Nationale Observatorium van Athene. Een een onbekend aantal huizen is afgebrand of heeft ernstige schade opgelopen.

Penteli had in juli 2018 ook te kampen met een grote natuurbrand, het gebied dat toen afbrandde werd herbebost. In 1995 en 1998 verwoestten grote bosbranden meer dan 13.000 hectare in Penteli.

Nieuwe bosbrand bij Megara

Terwijl de brand bij Penteli onder controle wordt gebracht, brak er vanmiddag een nieuwe natuurbrand uit in een landbouwgebied bij Megara in het westen van Attica. De brand heeft zich naar het westen uitgebreid, doordat de harde wind de vlammen aanjaagt.

Het vuur bedreigt huizen die verspreid liggen in het gebied en zou al tuinen en patio’s hebben bereikt. In en rond het landbouwgebied van Veniza zijn pijnbomen verbrand.

Bewoners van het Papagianeika-gebied kregen aan het begin van de avond via het alarmnummer 112 een sms-bericht met de opdracht om te evacueren. Eerder werd al een zelfde bericht verstuurd voor de evacuatie van het dorp Zachouli.

Drie branden op eiland Salamina

Op het eiland Salamina, in de Saronische Golf, woeden momenteel drie bosbranden. Het brandt in de lage vegetatie op de Patris-heuvel, op de Lofos Anemomili-heuvel en in het gebied bij Samari.

Bewoners in het omgeving van het Euripides Theater kregen de opdracht om te evacueren naar het strand van Akti Karaiskaki. Inwoners van de straten Agios Nikolaos en Agiou Therapontos kregen hetzelfde bericht.


Ben je in Griekenland en zie je ergens een (beginnende) bosbrand, bel dan direct met het alarmnummer 199

Wat te doen in het geval van bosbranden? Richtlijnen van de Civiele Beschermingsdienst


2 Responses to Bosbrand Penteli bijna onder controle, nieuwe brand bij Megara

  1. […] Bosbrand Penteli bijna onder controle, nieuwe brand bij Megara […]

  2. […] over de brand op de Penteli-berg bij Athene worden later verstrekt, maar volgens voorlopige cijfers is daar 2430 hectare verbrand. Die brand […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: