Mitsotakis wil opheldering over provocerende kaart Turkije

Premier Kyriakos Mitsotakis heeft in een bericht op Twitter scherp gereageerd op de provocerende kaart die Devlet Bahçeli, leider van de extreemrechtse Turkse Partij van de Nationalistische Beweging (MHP), gisteren presenteerde.

Op die kaart zijn alle eilanden in het noorden, oosten en zuiden van de Egeïsche Zee met rood gemarkeerd als Turks grondgebied. Het gaat onder meer om Lesbos, Chios, Samos, alle eilanden van de Dodekanesos en Kreta.

Bahçeli kreeg de kaart als cadeau uitgereikt op het hoofdkwartier van de ultranationalistische, neofascistische organisatie Grijze Wolven, die wordt gezien als de militante vleugel van de MHP. De MHP is een coalitiepartner in de regering van president Erdogan.

“Kijk goed naar deze kaart. Kreta, Rhodos, Lesbos, Chios, Samos, allemaal opgeslokt door Turkije. Een koortsdroom van extremisten of het officiële beleid van Turkije? Nog een provocatie of het echte doel? President Erdogan moet zijn standpunt duidelijk maken over de laatste capriolen van zijn junior coalitiepartner”, schrijft de Griekse premier.

Erdogan streeft naar nieuw Groot-Turkije

Turkije claimt al langer dat de eilanden in de oostelijke Egeïsche Zee niet bij Griekenland horen, maar eigenlijk Turks zijn. President Erdogan streeft naar een nieuw Groot-Turkije. In september 2019 presenteerde hij een plan met de naam ‘Blauw Moederland’. Bahçeli heeft al vaak gedreigd tot het uiterste te gaan met betrekking tot Griekenland.

Erdogan erkent het Vredesverdrag van Lausanne – dat in 1923 de landsgrenzen tussen Turkije en Griekenland bepaalde – niet en eist dat Griekenland de eilanden demilitariseert. In mei van dit jaar beklaagde de Griekse regering zich bij de Verenigde Naties beklaagd over het buurland. In een brief noemde Griekenland de Turkse beweringen ‘juridisch, historisch en feitelijk onhoudbaar’.

6 Responses to Mitsotakis wil opheldering over provocerende kaart Turkije

  1. Ton Boxem schreef:

    Onfrisse activiteiten van onfris gezelschap.

  2. tandjoeng1 schreef:

    Deze werkwijze is typisch voor nationalisten omdat zij tot iets anders niet in staat zijn.. Het is hun uiting die veroorzaakt wordt door de binnenlandse problemen in hun land. en hun kortzichtigheid. Maar door de huidige regering onder leiding van Erdogan wordt daar gebruik van gemaakt, en dat beseffen zij niet. Vooral de meelopers en mensen die om alles gefrustreerd zijn.. … .

  3. […] Mitsotakis wil opheldering over provocerende kaart Turkije […]

  4. […] Mitsotakis wil opheldering over provocerende kaart Turkije […]

  5. […] Mitsotakis wil opheldering over provocerende kaart Turkije […]

  6. […] Mitsotakis wil opheldering over provocerende kaart Turkije […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: