Griekenland veroordeeld om fataal voorval met migrantenboot

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft Griekenland bestraft voor een voorval met een migrantenboot bij het eilan Farmakonisi in 2014, waarbij 11 mensen omkwamen.

Griekenland moet de overlevenden een schadevergoeding betalen van in totaal 330.000 euro. De aanklacht was ingediend door overlevenden (13 Afghanen, twee Syriërs en één Palestijn) en Griekse vluchtelingenorganisaties.

De overlevenden claimden al in 2014 dat ze het slachtoffer waren van een pushback,  het illegaal terugsturen van migranten op zee. De Griekse kustwacht zou hun boot weer in de richting van Turkije hebben gesleept, maar die actie mislukte. De boot met migranten sloeg om en 3 volwassen en 8 kinderen verdronken.

Het Hof concludeerde dat Griekenland inderdaad het Europees mensenrechtenverdrag heeft overtreden door het uitvoeren van een pushback. Ook oordeelde het EHRM dat Griekenland onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de omstandigheden waaronder de migrantenboot kapseisde en zonk.

Griekse rechtbank veroordeelde Syrische vluchteling

Aanvankelijk had een Griekse rechtbank een 21-jarige Syrische vluchteling veroordeeld voor de schipbreuk en de dood van de migranten, omdat hij de boot zou hebben bestuurd. Hij werd veroordeeld tot 145 jaar gevangenisstraf en een boete van 570.000 euro.

In 2017 oordeelde het Hof van beroep dat niemand van de opvarenden de fatale schipbreuk had kunnen voorkomen en verlaagde de gevangenisstraf van de Syriër naar tien jaar.

Illegale pushbacks

Griekenland voert nog steeds pushbacks uit richting Turkije, zeggen vluchtelingenorganisaties en onderzoeksjournalisten. Maar de Grieken ontkennen structureel alle beschuldigingen. Pushbacks zijn in strijd met internationale afspraken. Migranten die de Griekse wateren bereiken, moeten volgens de regels de kans krijgen om asiel aan te vragen.

3 Responses to Griekenland veroordeeld om fataal voorval met migrantenboot

  1. tandjoeng1 schreef:

    Rechten van de mens. Daar moet tegenover staan de plichten van de mens. En daar wordt volop misbruik van gemaakt door mensen die zeggen te vluchten uit hun land voor allerlei zaken en redenen.. Alsof andere landen daar schuld aan zijn en dat zij de plicht hebben hun rechten te geven. Rechten , die vaak ten koste van de eigen bevolking. Maar Europa is o.a. vol. Sommige landen overvol. En ieder weldenkend mens weet en kan weten dat dit niet door kan gaan. Maar ook in alle gevallen zal de echte vluchteling lijden onder de economische vluchteling, en geen enkel Europees land stuurt vluchtelingen terug naar eigen land als het land weer veilig is . En uit zich zelf doen zij dat niet..

  2. […] Griekenland veroordeeld om fataal voorval met migrantenboot […]

  3. […] Griekenland veroordeeld om fataal voorval met migrantenboot […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: