Monument van Episkopi wint Europese prijs

(klik op een afbeelding voor een vergroting)

Het Monument van Episkopi op Sikinos is een van de winnaars van de EU-prijs voor cultureel erfgoed; de Europa Nostra Awards 2022. Het restauratieproject won een award in de categorie ‘Conservering en Adaptief Hergebruik’.

Het monument van Episkopi werd gebouwd in de 3e eeuw na Christus. Dit indrukwekkende Romeinse mausoleum werd omgebouwd tot een Byzantijnse kerk. Het werd continu gebruikt en is daarom bijna intact gebleven.

Door de eeuwen heen werd het zwaar getroffen door aardbevingen en menselijk ingrijpen. In de 20e eeuw werd het monument verlaten, maar in 2016 besloot het Ephoraat van Oudheden van de Cycladen om het gebouw te restaureren en weer te openen voor het publiek.

De restauratie bracht waardevolle inscripties en fresco’s uit de Romeinse en Byzantijnse tijd aan het licht. Het onthulde ook het hermetisch afgesloten en intacte graf van een vrouw met een hogere status genaamd ‘Neko’, dat dateert uit de 3e eeuw.

Hoogwaardige restauratie

“Dit project combineerde nauwgezet onderzoek met zorgvuldige conservering, resulterend in een hoogwaardige restauratie. Bouwmaterialen werden zoveel mogelijk hergebruikt en er werd nieuw metselwerk aangebracht met lokaal ingezamelde stenen”, aldus het juryrapport. “De combinatie van architectonische elementen van een Romeins mausoleum in een Byzantijnse kerk vormt een uniek monument dat gewoonweg opvallend is.”

De gemeenschap van Sikinos zette zich sterk in voor de restauratie van het monument van Episkopi. Ze streeft er nu naar om de band met deze culturele erfgoedsite te herstellen. Op 15 augustus zal het jaarlijkse feest van de Ontslapenis van de Moeder Gods worden gevierd, daarna zullen er culturele activiteiten worden georganiseerd.

Postume prijs voor Costa Carras

Costa Carras

Costa Carras ontvangt postuum een Europa Nostra Award in de categorie ‘Erfgoedkampioenen’. Meer dan 50 jaar zette hij zich in om het culturele en natuurlijke erfgoed van Griekenland en Europa te behouden en om een duurzamere, inclusievere en mooiere wereld te creëren voor toekomstige generaties.

Carras (1938) was een visionair natuurbeschermer, een eminente historicus en een echte Europeaan. Hij overleed op 28 februari van dit jaar.

De Europese Erfgoedprijzen / Europa Nostra Prijzen zijn in 2002 door de Europese Commissie gelanceerd en worden sindsdien door Europa Nostra georganiseerd. De prijzen worden dit jaar op 26 september in Praag aan de winnaars uitgereikt tijdens de European Heritage Awards Ceremony.

One Response to Monument van Episkopi wint Europese prijs

  1. […] Monument van Episkopi wint Europese prijs […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: