Prijzen in supermarkt schieten omhoog

De prijzen van levensmiddelen zijn in Griekenland gemiddeld met meer dan 30 procent gestegen sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne, vier maanden geleden.

Bloem, zonnebloemolie en pasta zijn het meest gestegen in prijs, meldt Kathimerini. De golf van prijsstijgingen zal naar verwachting niet stoppen zolang de basisgrondstoffen, verpakkingsmaterialen en energiekosten op een extreem hoog niveau blijven.

In mei bedroeg de inflatie in Griekenland 11,3 procent, de cijfers voor juni worden later deze week verwacht. De prijs van levensmiddelen steeg in mei met 12,1 procent op jaarbasis.

Uit de laatste gegevens van supermarkten blijkt dat in de week tot 12 juni de prijzen van standaardproducten met 8 procent zijn gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De grootste prijsstijging (11 procent) was te zien bij zuivelproducten.

Niet alleen in de supermarkt is de klant duurder uit, ook in de restaurants zijn de prijzen gestegen. Volgens persbureau Reuters zijn de gemiddelde prijzen voor souvlaki zelfs veel harder gestegen dan de algemene inflatiecijfers. De populaire snack kost in en rond Athene nu gemiddeld 3,30 euro, dat is 30 procent duurder dan afgelopen zomer.

2 Responses to Prijzen in supermarkt schieten omhoog

  1. Maarten den Ouden schreef:

    Dit bericht begrijp ik niet. Levensmiddelen gemiddeld 30% gestegen in 4 maanden tijd, maar de prijsstijging van standaardproducten in supermarkten is 8% op jaarbasis?

  2. […] Prijzen in supermarkt schieten omhoog […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: