Natuur op Evia herstelt zich langzaam na branden

klik op de afbeelding om de video te starten

In de zomer van 2021 verwoestten bosbranden ongeveer een derde van bossen op Evia. Een jaar later komen op het eiland weer groene scheuten tevoorschijn, een teken van een langzaam herstel.

De zilversparren en Oostenrijkse dennen in de hoger gelegen delen van het eiland hebben meer moeite om zich weer te herstellen. De Griekse tak van het Wereld Natuur Fonds schat dat het zo’n 25 jaar duurt voor het bos weer helemaal hersteld is – mits er geen nieuwe bosbrand komt die het groen weer vernietigt.

Boswachters planten zaailingen van de meest veerkrachtige bomen om het bos beter bestand te maken tegen natuurbranden. “Het doel is om te voorkomen wat er vorig jaar is gebeurd”, zegt boswachter Elias Apostolidis tegen persbureau AFP. Maar de grootste zorg is dat klimaatverandering het herstel bemoeilijkt.

Ook de imkers in het noorden van Evia kampen met de naweeën van de verwoestende branden. In het getroffen gebied werd een groot deel van de Griekse dennenhoning geproduceerd. Het klimaat, de biodiversiteit en de dennenbossen vormden de ideale omstandigheden voor de productie van honing van uitzonderlijke kwaliteit.

One Response to Natuur op Evia herstelt zich langzaam na branden

  1. […] Natuur op Evia herstelt zich langzaam na branden […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: