‘Griekenland niet meer onder verscherpt toezicht’

Naar verwachting maakt de Eurogroep deze week bekend dat het verscherpte toezicht voor Griekenland wordt opgeheven. Dat heeft de Griekse minister van Financiën, Christos Staikouras, gezegd.

“Een moeilijk hoofdstuk dat in 2010 begon, zal worden afgesloten en Griekenland zal terugkeren naar de Europese normaliteit’, zei Staikouras na een ontmoeting met de Duitse minister van Financiën, Christian Lindner in Athene. “We zullen geen uitzondering meer zijn in de eurozone”, zei hij.

Sinds in 2018 het financiële steunprogramma werd beëindigd, worden de economische ontwikkelingen en het beleid in Griekenland gemonitord door de eurozone. De ministers van Financiën van de eurolanden (de Eurogroep) bespreken regelmatig hoe Griekenland ervoor staat en of het land zich aan de afspraken houdt.

Dat het verscherpte toezicht wordt opgeheven – waarschijnlijk per 21 augustus – betekent niet dat alle controles eindigen. Griekenland blijft onder controle staan tot 2059, wanneer 75 procent van de ontvangen leningen uit de steunpakketten is terugbetaald.

Tussen 2010 en 2018 hebben drie opeenvolgende reddingsoperaties van in totaal zo’n 260 miljard euro Griekenland geholpen om een ​​faillissement en een Grexit te voorkomen. Daar tegenover stonden wel harde bezuinigingsmaatregelen waardoor werkloosheid en armoede toenamen.

In augustus 2018 werd het internationale steunprogramma formeel beëindigd. Griekenland kan daardoor ook zelf weer geld lenen.

One Response to ‘Griekenland niet meer onder verscherpt toezicht’

  1. […] ‘Griekenland niet meer onder verscherpt toezicht’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: