Grieks dorp viert terugkeer van de ooievaars

(klik op een afbeelding voor een vergroting)

In veel culturen is de ooievaar het symbool van nieuw leven. Als de trekvogels na de winter terugkeren uit Afrika op hun oude nest, is dat aanleiding voor een klein feestje. Dit weekend werd in Poros, in het noordoosten van Griekenland, voor de 5e keer het ooievaarsfestival gehouden.

Poros, in de Evros-rivierdelta, is één van de 15 officiële ooievaarsdorpen in Europa. De inwoners en instanties in deze dorpen hebben beloofd om zich in te zetten voor de bescherming van de zwart-witte vogels. Poros (ook bekend als Poros Feron) is sinds 2016 een officieel Europees ooievaarsdorp.

Om in aanmerking te komen voor deze titel van EuroNatur, moet het dorp dichtbij een beschermd gebied liggen. Ook is het een voorwaarde dat er acties zijn ondernomen om de ooievaars te beschermen, zoals het ringen en/of zenderen van de ooievaars, het volgen van de vogels en het opzetten van bewustwordingscampagnes.

Grootste aantal nesten in het Evros-gebied

De inwoners van Poros en het nabijgelegen dorp Feres hebben het initiatief omarmd. Ieder jaar tellen ze 10-12 actieve nesten in Poros en 25-30 in Feres. “12 nesten in een dorp van 200 inwoners is een groot aantal. Feres heeft zelfs het grootste aantal nesten in het Evros-gebied’, zegt Eleni Makrygianni, directeur van de beheereenheid van het Nationaal Park van de Evros-delta en Dadia, tegen persbureau AMNA.

Bijna 10 jaar geleden werden de eerste ooievaars in Poros geringd, inmiddels is dit gedaan bij 300 vogels. In 2013 werden de eerste ooievaars in Griekenland voorzien van een zendertje. Die vogels reisden naar Jemen, Tsjaad, Ethiopië en Zuid-Afrika, blijkt uit de data.

Vogels die in Poros werden geringd, keerden terug om een nest te bouwen in Soufli, Tichero en Feres. “We hebben vogels uit Hongarije en Polen gezien, en vogels met ringen in de prefecturen Xanthi en Kavala”, zei Makrygianni. “In tien jaar tijd hebben we gezien dat onze ooievaars terugkeren in de buurt van het gebied waar ze zijn geboren.”

One Response to Grieks dorp viert terugkeer van de ooievaars

  1. […] Grieks dorp viert terugkeer van hun ooievaars […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: