Griekenland stapt naar VN vanwege Turkse claims

De Griekse regering heeft zich per brief bij de Verenigde Naties beklaagd over Turkije omdat het buurland (opnieuw) de soevereiniteit van een aantal Griekse eilanden voor de Turkse kust betwist.

In de brief noemt Griekenland de Turkse beweringen ‘juridisch, historisch en feitelijk onhoudbaar’. De Turkse beweringen werden vastgelegd in het expansionistische plan van president Erdogan met de naam ‘Blue Motherland’. Daarin claimt hij dat de eilanden in de oostelijke Egeïsche Zee niet bij Griekenland horen, maar eigenlijk Turks zijn.

Met name het Turkse argument dat de Griekse soevereiniteit van de Egeïsche eilanden verband houdt met een verplichting om deze eilanden te demilitariseren, wekt de woede van de Grieken.
Volgens Griekenland gaat dit in tegen de geest en letter van het Verdrag van Lausanne van 1923 en het Verdrag van Parijs van 1947.

De Turkse president beschouwt het Vredesverdrag van Lausanne, dat in 1923 de landsgrenzen tussen Turkije en Griekenland bepaalde, als verraad. “We hebben de huidige grenzen nooit vrijwillig geaccepteerd”, zei Erdogan in 2016.

“Griekenland blijft er vast van overtuigd dat beide landen hun opmerkelijke geschil, namelijk de afbakening van hun continentaal plat en exclusieve economische zones, kunnen oplossen in een geest van goed nabuurschap en in overeenstemming met het internationaal recht. Griekenland roept Turkije op om zich ook in te zetten voor een vreedzame oplossing van dit geschil”, staat in de brief aan de VN.

De gang van Athene naar de Verenigde Naties komt op een moment dat de spanningen tussen de twee NAVO-lidstaten weer extreem hoog zijn opgelopen. Turkse jachtbommenwerpers vliegen bijna dagelijks over bewoonde Griekse eilanden om te provoceren.

6 Responses to Griekenland stapt naar VN vanwege Turkse claims

 1. William schreef:

  De Turkse expansie drift had al in Cyprus door de wereld/ Europa en de NAVO gestopt moeten worden en vervolgens gewoon Cyprus moeten erkennen zoals het was. Erdogan is een verkapte Poetin die om de problemen in eigen land te verbloemen maar ergens anders met fictieve argumenten rotzooi gaan trappen. Turkije heeft schijt aan alles en moest de NAVO uitgetrapt worden, maar daar begint niemand aan want er spelen andere Amerikaanse belangen.
  Het is belachelijk dat een EU lid niet uit het verdrag gezet kan worden, het is belachelijk dat de veiligheidsraad en de NAVO nog steeds een onwerkbaar gedrocht als “ Vetorecht “ handhaven , hiermee heb je gedrochten gecreëerd die elk recht teniet doen. Er is dus simpel gezegd gewoon geen wil om ook maar iets te doen om deze dictators te stoppen.

  • tandjoeng1 schreef:

   William, Jij slaat de spijker op zijn kop. Maar die Erdogan is geen blijvertje. Veel Turken die leven buiten Turkije en naast hun paspoort ook een ander Europees paspoort hebben gekregen zien en merken ook wat daar gebeurd. Hun geld is niets meer waard en de Turkse economie staat op instorten. Alleen de Turkse bevolking kan daar iets aan doen. Hetzelfde gaat gebeuren in Rusland. Want al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt hem wel. Erdogan is zijn beste vriend Poetin straks kwijt en heeft verder niemand waar hij op kan leunen. Wees blij dat Turkije in de NAVO zit. Maar in de meeste gevallen zit er een religie achter . In Turkije, Rusland , maar ook in Hongarije.

 2. […] de twee buurlanden over aardgasvoorraden in de zeebodem van de Egeïsche Zee. En Athene heeft bij de Verenigde Naties geklaagd omdat Turkije de soevereiniteit van enkele Griekse eilanden voor de Turkse kust […]

 3. […] Griekenland stapt naar VN vanwege Turkse claims […]

 4. […] Griekenland stapt naar VN vanwege Turkse claims […]

 5. […] bepaalde – niet en eist dat Griekenland de eilanden demilitariseert. In mei van dit jaar beklaagde de Griekse regering zich bij de Verenigde Naties beklaagd over het buurland. In een brief noemde Griekenland de Turkse […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: