
De Griekse president Katerina Sakellaropoulou heeft vandaag in een officiële verklaring stilgestaan bij de Pontische genocide. Ze zei dat ‘de internationale gemeenschap een duidelijke verplichting heeft om historische kennis te beschermen door deze gewetenloze misdaad te erkennen’.
“Vooral de herdenkingsdag van vandaag, op een moment dat autoritair revisionisme een directe bedreiging vormt voor de mondiale stabiliteit, dient als een afschrikmiddel zodat we dergelijke wreedheden nooit meer zullen meemaken”, zei Sakellaropoulou.
De verklaringen van de Griekse president en andere politici, waaronder premier Mitsotakis, minister van Buitenlandse Zaken Dendias en oppositieleider Tsipras, zorgden voor een woedende reactie uit Ankara.
Etnische zuivering
Ieder jaar staat Griekenland op 19 mei stil bij de Pontische genocide: een etnische zuivering in het Ottomaanse Rijk waarbij zeker 350.000 Pontische Grieken tussen 1914 en 1922 werden gedood. Op deze dag dragen de Evzones, het keurkorps van ceremoniële wachters van de Griekse president, het traditionele zwarte Pontische uniform als eerbetoon.
Pontiërs zijn Grieken die zich in de 8e eeuw voor Christus vestigden in het gebied rond de Zwarte Zee, het uiterste noorden van het huidige Turkije. Ze noemden de streek Pontus, wat ‘zee’ betekent in het Oudgrieks. In de eeuwen daarna werden ook Pontische gemeenschappen gevestigd in Georgië, Rusland, Oekraïne en Kazachstan. Ze zijn christelijk en spreken dezelfde taal: het Pontisch, dat erg lijkt op Oudgrieks.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het Ottomaanse Rijk een bondgenoot van Duitsland waardoor het in oorlog raakte met Rusland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De Grieken stonden aan de kant van de geallieerden. In 1914 werden de eerste Pontische Grieken opgepakt, vermoord of naar concentratiekampen gebracht door het Turkse leger. Naar schatting zijn 350.000 – 1.000.000 Pontiërs omgekomen in de periode tussen 1914 en 1922.
Genocide erkend door drie landen
In 1994 werd in Griekenland een wet aangenomen die de moord op Pontische Grieken als genocide erkent. Behalve Griekenland hebben slechts twee andere landen (Cyprus en Zweden) de Pontische genocide erkend.
Turkije ontkent de genocide formeel en verzet zich tegen internationale erkenning ervan. In Turkije is 19 mei zelfs een nationale feestdag, waarbij de Turken de ‘verdrijving van de vijand’ vieren en Atatürk eren.
[…] Griekenland herdenkt Pontische genocide […]