Amphipolis-tombe wordt geopend voor publiek

(klik op een afbeelding voor een vergroting)

De Kasta-tombe in Amphipolis, het grootste grafmonument dat in Griekenland is ontdekt, zal later dit jaar de eerste bezoekers verwelkomen. Volgens Cultuurminister Lina Mendoni gaat het om een proefproject waarbij het grafmonument open gaat voor specifieke groepen.

De minister bracht deze week een inspectiebezoek aan de site in Amphipolis. Volgens Mendoni verloopt de restauratie zoals gepland. De werkzaamheden onder financiering van de regio Centraal-Macedonië moeten in 2023 voltooid zijn. Daarna volgt een nieuwe fase die doorloopt tot 2027.

Oude houten brug

De restauratie van de tombe is niet het enige project op de archeologische vindplaats in Amphipolis. Er wordt ook gewerkt aan het herstellen van de beschutting rond de site en een oude houten brug, die ooit over de Strymon-rivier was gebouwd.

De oude brug, die werd ontdekt in 1977, is een uitzonderlijk voorbeeld van een bewaard gebleven houten constructie uit de oudheid. Het bestaat uit versteende houten palen en een aantal horizontale balken en is gedateerd in de eerste helft van de 6e eeuw voor Christus.

De brug werd genoemd in het verslag van Thucydides over de Peloponnesische oorlog, waar hij een belangrijke rol speelde in de slag bij Amphipolis in 422 voor Christus tussen de stadstaten Athene en Sparta.

Belangrijke archeologische vindplaats

Het grafmonument dateert uit de tijd van Alexander de Grote en heeft tot dusver skeletresten, menselijke afbeeldingen, sculpturen van sfinxen en kariatiden, mozaïeken en munten met afbeeldingen van Alexander de Grote onthuld.

“Amphipolis is een belangrijke archeologische vindplaats met een enorme geschiedenis. Een zeer belangrijk gebied met belangrijke monumenten”, zei Mendoni. “Onze prioriteit is de bescherming, het herstel, de promotie en benutting van de monumenten en de archeologische vindplaats.”

Het is de bedoeling van het ministerie om de site open te stellen voor het publiek. Afgelopen najaar heeft de Griekse Centrale Archeologische Raad (KAS) plannen goedgekeurd voor de aanleg van speciale routes rond de site, zodat deze toegankelijk kan worden voor mensen met een beperking.

Enorm vloermozaïek

In augustus 2014 ontdekten archeologen in de buurt van Serres in Noord-Griekenland de ingang van een graftombe uit 350 tot 300 voor Christus. Ze vonden een ingang met trap, een kamer met twee sfinxen en een kamer met twee kariatiden. Ook werd een enorm vloermozaïek, dat de ontvoering van Persephone door Hades uitbeeldt, blootgelegd.

Het oude Amphipolis werd in 437 voor Christus opgericht als een Atheense kolonie en in 357 voor Christus veroverd door Philip II van Macedonië. De site is bekend van de Leeuw van Amphipolis, een marmeren standbeeld van ruim vijf meter hoog.

One Response to Amphipolis-tombe wordt geopend voor publiek

  1. […] Amphipolis-tombe wordt geopend voor publiek […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: