Oud-president Sartzetakis (92) overleden

De Griekse oud-president Christos Sartzetakis is vandaag op 92-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Athene, waar hij in december werd opgenomen met een longontsteking.

Sartzetakis werd op 6 april 1929 geboren in Thessaloniki. Hij studeerde rechten aan de Aristoteles-universiteit in zijn geboortestad en begon in 1955 zijn loopbaan als rechter.

Sartzetakis kreeg in 1963 grote bekendheid toen hij als rechter in Thessaloniki het onderzoek leidde naar de moord op het linkse parlementslid Grigoris Lambrakis door twee rechtsextremisten.

Moord op Lambrakis

De moord leidde tot massale protesten en een politieke crisis in Griekenland. Sartzetakis verzette zich tegen de druk van de politieke en rechterlijke macht van die tijd. Hij slaagde erin de bij de moord betrokken politieagenten te veroordelen – ze werden later gerehabiliteerd door de junta.

Het Lambrakis-onderzoek was het thema van de roman ‘Z’ van Vassilis Vassilikos, die werd verfilmd door regisseur Costa Gavras. Sartzetakis werd in die film gespeeld door Jean-Louis Trintignant.

Tijdens de militaire dictatuur werd Sartzetakis uit de rechterlijke macht gezet, gearresteerd, gemarteld en bijna een jaar gevangengezet zonder proces. Na de val van de junta in 1974 werd hij volledig gerehabiliteerd. Sartzetakis was daarna voorzitter van het Hof van Beroep en uiteindelijk lid van het Hof van Cassatie.

President van Griekenland

In 1985 kondigde de regering onder leiding van premier Andreas Papandreou plannen aan om de bevoegdheden van het presidentschap te verminderen. Regeringspartij PASOK-partij weigerde de termijn van Konstantinos Karamanlis te verlengen en droeg Sartzetakis voor als presidentskandidaat.

Karamanlis nam ontslag en Sartzetakis werd door het parlement gekozen voor een termijn van 5 jaar als president van de Helleense Republiek. Sartzetakis had geen officiële politieke kleur en was president van 30 maart 1985 tot 5 mei 1990.

‘Principiële dienaar van Justitie’

Sartzetakis wordt algemeen gerespecteerd vanwege zijn integriteit als rechter en als strijder voor democratie.

President Katerina Sakellaropoulou noemde hem een ‘principiële dienaar van Justitie die, in moeilijke tijden voor het land en de democratie, als onderzoeker de zaak van de moord op Lambrakis behandelde met een voorbeeldige onafhankelijkheid en gerechtelijke ethos en een hoge prijs betaalde voor de jaren van de junta’.

One Response to Oud-president Sartzetakis (92) overleden

  1. […] Oud-president Sartzetakis (92) overleden […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: