Schilder Alekos Fassianos (86) overleden

Alekos Fassianos, een van de bekendste moderne kunstenaars van Griekenland, is gisteren na een lang ziekbed op 86-jarige leeftijd overleden.

“Griekenland heeft een grote artiest verloren die zijn dagelijks leven rijkelijk kleurde”, zei premier Kyriakos Mitsotakis in een verklaring.

Fassianos werd in 1935 geboren in Athene. Na zijn studie aan de Academie voor Schone Kunsten in de Griekse hoofdstad, verhuisde hij in 1960 naar Parijs om lithografie te studeren. Daar ontmoette hij verschillende kunstenaars en schrijvers. Uiteindelijk zou Fassianos 35 jaar in Parijs wonen.

De schilder werd beïnvloed door abstracte kunst. Zijn schilderijen hebben voornamelijk Griekse thema’s zoals de zee, boten en vogels en tonen menselijke figuren en profil. Kenmerkend voor zijn werk zijn de eenvoud, heldere kleuren en vlakke composities.

Hij ontwierp vroeger de podiumdecoraties voor grote klassieke en moderne producties. Zijn werken zijn tentoongesteld in musea en galeries in Athene, de rest van Europa, Tokio, New York, Sao Paulo en Melbourne.

Alekos Fassianos is erg populair in Griekenland en enkele van zijn werken zijn te zien op openbare plaatsen in Athene. Twee grote muurschilderingen getiteld ‘The Myth of My Neighborhood’, zijn te vinden bij het metrostation Metaxourgeio. In de lobby van het Electra Metropolis Hotel is een gigantische verticale muurschildering te zien en voor de Agia Irini-kerk staan kleine sculpturen.

In 1999 werd Fassianos onderscheiden door de Academie van Athene en in 2010 werd hij door de Franse regering onderscheiden met een medaille van het Legion d’Honneur (Officier van de Letteren en Kunsten)

One Response to Schilder Alekos Fassianos (86) overleden

  1. […] Schilder Alekos Fassianos (86) overleden […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: