Psiri is de hipste wijk van Europa

Psiri in Athene is door bezoekers van reisplatform time to momo gekozen als ‘hipste wijk van Europa 2022’. Het is dé plek voor liefhebbers van streetart, terrasjes en vintage spullen.

In december konden Nederlandse en Vlaamse stedentrippers hun lievelingswijk kiezen uit een lijst van twintig verschillende Europese wijken, samengesteld door de time to momo-locals.

Psiri werd door de bezoekers geroemd om de sfeer, de mix tussen oud en nieuw, de veelzijdigheid en de creativiteit die overal terug te vinden is. De wijk, die in de jaren 80 en 90 nog een slechte reputatie had, heeft de afgelopen jaren een flinke metamorfose ondergaan. Van een industrie- en arbeiderswijk is Psiri veranderd in een hippe hotspot.

Een van de oudste wijken van Athene

Psiri is een van de oudste wijken van de Griekse hoofdstad. Aan het einde van de 19e eeuw was de wijk de ontmoetingsplaats van criminele bendes, zoals de ‘koutsavakides’. Nadat de bendes waren verdreven, vestigden kleine bedrijven en werkplaatsen zich in Psiri. En in de eerste helft van de 20e eeuw bloeide de wijk op.

Een beroemde inwoner van Psiri was de Engelse dichter Lord Byron. Hij woonde in 1810 in de Agias Theklasstraat en schreef er een liefdesgedicht voor de ‘maagd van Athene’, de 12-jarige dochter van zijn hospita.

Het centrale plein van Psiri wordt ‘Heldenplein’ genoemd (πλατεία Ηρώων), omdat de straten die ernaartoe leiden de namen dragen van helden uit de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog.

2 Responses to Psiri is de hipste wijk van Europa

  1. […] Psiri is de hipste wijk van Europa […]

  2. […] Psiri is de hipste wijk van Europa […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: