Crowdfunding voor bedreigde Skyrische paarden

Het Skyrische paard is een van de zeldzaamste paardenrassen ter wereld. In Griekenland leven er naar schatting nog 260, waarvan de meeste (187) op het Egeïsche eiland Skyros.

De Skyros Island Horse Trust ontfermt zich over 34 Skyrische paarden. De boerderij in het dorpje Trachy in het noorden van het eiland werd in 2003 opgericht door de Britse Amanda Simpson en haar partner Stathis Katsarelias.

Maar na een uitdagend jaar met intense hitte, hevige regenval en harde wind, gaan de dieren een moeilijke winter tegemoet. Een groep vrijwilligers die de paarden verzorgen zette een crowdfunding-campagne op om geld in te zamelen voor de Skyros Island Horse Trust.

Met het geld hopen ze onder andere de reparatiekosten voor de huisvesting van de dieren en de hekwerken te betalen en een grote vrachtwagen met hooi aan te schaffen.

Het Skyrische paard is meestal bruin of roodachtig en niet hoger dan 116 centimeter. Het zijn vriendelijke, sociale, robuuste en intelligente dieren. Ze kunnen overleven in moeilijke omstandigheden en staan al sinds de oudheid bekend om hun uithoudingsvermogen. Aangenomen wordt dat ze in de 5e eeuw voor Christus door Atheense immigranten naar het eiland Skyros werden gebracht.

Alexander de Grote

Volgens de overlevering stammen de Skyrische paarden af van de paarden die Achilles meenam naar Troje. Mogelijk werden de paarden ook door Alexander de Grote gebruikt bij zijn veroveringen. De paarden zijn die staan afgebeeld op de friezen van het Parthenon, zijn waarschijnlijk ook Skyrische paarden.

Het Skyrische paard is een beschermde diersoort. In 2006 werd de Skyrian Horse Society opgericht om het ras te beschermen en de stamboom ervan samen te stellen.

One Response to Crowdfunding voor bedreigde Skyrische paarden

  1. […] Crowdfunding voor bedreigde Skyrische paarden […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: