Vrijwilligers riskeren celstraf voor hulp aan migranten

klik op de foto om de uitzending van EenVandaag te bekijken

Hulpverleners die migranten en vluchtelingen in nood helpen riskeren in Griekenland een gevangenisstraf van 10 tot 25 jaar. Ze worden verdacht van onder andere spionage, witwassen, lidmaatschap van een criminele organisatie en mensensmokkel.

Pieter Wittenberg is één van de mensen die tijdens de vluchtelingencrisis naar Lesbos reisden om een helpende hand te bieden en die nu worden vervolgd.

De Nederlander was in 2016 drie maanden vrijwiliger voor de organisatie Emergency Response Centre International (ERCI), die destijds samenwerkte met de Griekse kustwacht. In 2018 werden de medewerkers aangeklaagd door de Griekse overheid.

Volgens mensenrechtenorganisaties is het de strategie van Griekenland om hulpverlening te bemoeilijken, zodat minder mensen besluiten de oversteek vanuit Turkije te wagen.

In november 2021 werd de rechtszaak tegen Wittenberg en de 23 anderen voor enkele maanden uitgesteld vanwege een procedurefout.

4 Responses to Vrijwilligers riskeren celstraf voor hulp aan migranten

 1. Rob Alberts schreef:

  Schandalige situatie

  Bezorgde groet,

 2. Maarten den Ouden schreef:

  Ik was in 2016 zelf enkele weken schipper op een reddingsboot van Stichting Bootvluchteling bij Lesbos. Overvolgeladen ‘bootjes’ met wanhopige mensen, die ontzettend blij waren met de hulp die we konden bieden door de weg te wijzen, wat rust te geven door in de nabijheid te blijven en als de motortjes uitgevallen waren door benzinetekort of storing een sleepje naar de kant te geven. Dat deden we toen overigens ook in redelijke samenwerking met de Griekse kustwacht.
  Dit soort hulp is nog steeds nodig. Onbegrijpelijk dat zelfs in Griekenland, de bakermat van onze beschaving (!?) sommigen vinden dat dergelijke hulp strafbaar is. En schande dat de EU mensen die vluchten niet helpt, maar tegenwerkt.

 3. Djuul schreef:

  Griekse rechters (?) zijn blijkbaar zeer inventief.

 4. […] Vrijwilligers riskeren celstraf voor hulp aan migranten […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: