Amerikaanse miljardair geeft roofkunst terug

De Amerikaanse miljardair Michael Steinhardt heeft afstand gedaan van 180 oude kunstvoorwerpen uit zijn collectie. De objecten, waaronder ook oude Griekse artefacten, hebben een gezamenlijke waarde van 70 miljoen dollar.

In 2017 startte de New Yorkse officier van justitie een onderzoek naar de herkomst van de kunstcollectie van Steinhardt omdat het sterke vermoeden bestond dat veel van de stukken gestolen waren. In 2018 werden bij een inval in zijn huis en kantoor verschillende objecten in beslag genomen.

Nu blijkt dat de kunstvoorwerpen inderdaad werden gesmokkeld uit elf landen, waaronder Egypte, Griekenland, Israël, Syrië en Turkije. Veel van de stukken die Steinhardt heeft verworven zijn volgens de openbare aanklagers in tijden van oorlog of burgerlijke onrust uit hun land van herkomst gesmokkeld.

Roofzuchte honger

“Decennialang toonde Michael Steinhardt een roofzuchtige honger naar geplunderde artefacten zonder zich zorgen te maken over de wettigheid van zijn acties, de legitimiteit van de stukken die hij kocht en verkocht, of de ernstige culturele schade die hij over de hele wereld heeft aangericht”, schrijft de New Yorkse officier van justitie Cyrus R. Vance in een verklaring. Vance heeft een speciaal team opgericht dat de illegale handel in antiquiteiten moet onderzoeken.

Omdat hij heeft ingestemd met het teruggeven van de geroofde kunstschatten wordt de 81-jarige Steinhardt verder niet vervolgd voor zijn aandeel in illegale kunsthandel. Wel kreeg hij een levenslang verbod op het verwerven van antiquiteiten.

Een van de voorwerpen die wordt teruggegeven door Steinhardt is een larnax (een kist met menselijke resten) van Kreta, die dateert uit ongeveer 1300 voor Christus. Volgens de aanklagers werd de kist gekocht van een bekende antiquair.

Metropolitan Museum of Art

Steinhardt, hedgefondsmanager en filantroop, verzamelt al drie decennia kunst uit het oude Griekenland en onderhoudt nauwe banden met het Metropolitan Museum of Art, waar een van de zalen naar hem is vernoemd.  Zijn verzameling is vaker onder de loep genomen: in 2017 werd een marmeren torso die was gestolen uit de tempel van Eshmoen in Sidon teruggeven aan Libanon.

  • Update 09/12: De komende dagen keren 47 gestolen kunstvoorwerpen uit de Steinhardt-collectie terug naar Griekenland. Dat maakte het ministerie van Cultuur bekend. De voorwerpen zijn afkomstig uit Centraal-Griekenland, Kreta, Paros, Naxos, Samos en Rhodos. Het gaat om onder andere een Minoïsch altaar, een kourosbeeld, een bronzen buste van een griffioen, Cycladische vaten, beeldjes en bronzen zwaarden.

2 Responses to Amerikaanse miljardair geeft roofkunst terug

  1. Rob Alberts schreef:

    Zullen er snel meer teruggevers volgen?

    Vriendelijke groet,

  2. […] Amerikaanse miljardair geeft roofkunst terug […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: