Aantal prikafspraken met 185 procent gestegen

Het aantal mensen in Griekenland dat zich heeft laten vaccineren tegen het coronavirus is de afgelopen dagen opmerkelijk gestegen.

Volgens secretaris-generaal voor de eerstelijnsgezondheidszorg Marios Themistokleous zijn er in de afgelopen zeven dagen 175.000 afspraken gemaakt voor de eerste coronaprik. Dat is 185 procent meer dan vorige week. In dezelfde periode werden 275.000 afspraken gemaakt voor een boosterprik, dat is een toename van 200 procent.

Meer vaccinaties

Het is niet duidelijk of de stijging van het aantal prikafspraken te maken heeft met de strengere regels die sinds dit weekeinde gelden voor niet-gevaccineerden of met de sterke toename van het aantal coronabesmettingen – vandaag werden 8613 nieuwe gevallen gemeld, het hoogste sinds het begin van de pandemie.

‘Ik denk dat beide dingen hebben bijgedragen. Het aantal vaccinaties is zeker toegenomen en dit is zeer positief’, zei de plaatsvervangende Griekse minister van Volksgezondheid Mina Gaga tegen Euronews. “We moeten ons richten op twee specifieke categorieën, om ze te overtuigen om de prik te halen. Aan de ene kant zijn dat ouderen en mensen met gezondheidsproblemen, en aan de andere kant zwangere vrouwen.”

Strenge maatregelen voor ongevaccineerden

Mensen die niet of niet volledig zijn ingeënt moeten sinds dit weekeinde een negatieve coronatest kunnen tonen om toegang te krijgen tot winkels, banken, kappers en uitgaansgelegenheden. Voor gebedshuizen, supermarkten, levensmiddelenwinkels en apotheken geldt deze plicht niet. De nieuwe maatregelen maken het ingewikkelder voor ondernemers, die ervoor moeten zorgen dat hun klanten zich aan de regels houden.

“Ik heb een aantal niet-gevaccineerde klanten. Ze kwamen voor koffie en ik vroeg hen om een ​​sneltest. Sommigen antwoordden: ‘die hebben we niet’ en ze vertrokken”, vertelt een café-eigenaar aan Euronews. “Dit heeft invloed op mijn inkomen. Het heeft een impact op mijn bedrijf, want als deze klant beledigd was, komt hij misschien niet meer terug.”

In Griekenland zijn nu ruim 6.430.000 mensen volledig gevaccineerd. Dat is ongeveer 61 procent van de totale bevolking. In de Europese Unie ligt dat gemiddelde op zo’n 65 procent.De laatste ontwikkelingen en maatregelen rond de coronacrisis vind je in het speciale dossier:  Coronavirus in Griekenland. Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt.
Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: