Griekenland voert eerste klimaatwet in

Griekenland heeft een eerste klimaatwet ingevoerd, die moet helpen bij het bereiken van de klimaatdoelen die het land heeft gesteld.

Tegen 2030 moet de uitstoot van schadelijke stoffen met 55 procent zijn teruggedrongen en tegen 2050 moet het land klimaatneutraal zijn. Om dit klimaatdoel te bereiken, zijn meer maatregelen nodig.

In de klimaatwet staat onder meer dat nieuwe taxi’s en een derde van de nieuwe huurauto’s in Athene en Thessaloniki vanaf 2025 hybride of elektrische voertuigen moeten zijn. Ook komt er in 2023 een verbod op oliebranders in nieuwbouwwoningen op plekken waar voldoende aardgas is.

Premier Kyriakos Mitsotakis heeft tijdens een kabinetsvergadering een aantal van zijn doelen gedeeld. Zo wil hij in 2030 een verbod invoeren op de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor. Zijn conservatieve regering maakte eerder bekend een voorstander te zijn van duurzamere energiebronnen.

Kwetsbaarheid

Hoewel de wet al lang gepland was, hebben extreme weersomstandigheden dit jaar de kwetsbaarheid van Griekenland duidelijk in beeld gebracht.

Recordtemperaturen, gecombineerd met harde wind, veroorzaakten in de zomer een reeks bosbranden die meer dan twee weken duurden. Een groot deel van het noorden van Evia werd hierdoor verwoest. In oktober werd Evia getroffen door plotselinge overstromingen.

6 Responses to Griekenland voert eerste klimaatwet in

 1. […] Griekenland voert eerste klimaatwet in […]

 2. Catherine Claus schreef:

  Please stop burning olive branches after harvesting!

 3. Dirko schreef:

  Voer eerst maarns een statiegeld systeem in om de grandioze vervuiling overal tegen te gaan, en stop de rookvervuiligndoor de vuurtjes na het olijf-oogsten.

 4. stevenbeltjes schreef:

  Ja die paar taxi’s en huurauto’s zullen eenvoudig kunnen worden vervangen, maar het grote aantal aan stinkende 20 jaar en ouder auto’s in het land vormen hèt probleem. En niet te spreken over de olie gestookte verwarming natuurlijk. Oké, alle begin is moeilijk!

 5. Rob Alberts schreef:

  Mooi dat Griekenland hief het belang van ziet.

  Vriendelijke groet,

 6. Jan schreef:

  Een groot deel van Evia is verwoest omdat die totalitaire regering niks wilde doen en het heeft laten gebeuren. Komende jaren Evia vol met windmolens en zonnepanelen, wel handig die brand voor de klimaatdrammers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: