Griekse cinema centraal op Filmfestival Gent

Het Film Fest Gent brengt dit jaar een ode aan de (moderne) Griekse cinema, zijn makers en de maestro’s van de filmmuziek. Op het filmfestival is er speciale aandacht voor het werk van de Griekse regisseur Theo Angelopoulos (1935-2012).

In het Classics-programma van het FFG2021 wordt zijn volledige oeuvre vertoond. Het is een uniek retrospectief; niet eerder waren alle films van Angelopoulos, inclusief een documentaire over Athene, samen te zien in België.

De 48e editie van Film Fest Gent wordt gehouden van 12 tot en met 23 oktober 2021.

Oeuvreprijs Eleni Karaindrou

In totaal worden er op het festival in Gent 26 films van Griekse makers gepresenteerd, inclusief korte films Ook zijn er twee internationale coproducties te zien waaraan Griekse producenten deelnamen.

Eleni Karaindrou, die sinds 1975 theater- en filmmuziek componeert, zal op de slotavond de Lifetime Achievement Award ontvangen. De nu 80-jarige Karaindrou componeerde onder meer de muziek voor een aantal films van Angelopoulos, met wie ze vanaf 1982 samenwerkte. Haar muziek heeft in belangrijke mate bijgedragen tot de artistieke impact van de films.

Op het Great Greek Composers-concert brengt Film Fest Gent een hulde aan Griekse filmmuziek. Tijdens het  filmmuziekconcert wordt werk van  Eleni Karaindrou, Mikis Theodorakis en Evanthia Reboutsika ten gehore gebracht,

De stilist Theo Angelopoulos

Theo Angelopoulos stond jarenlang synoniem voor de Griekse cinema. In 1968 maakte hij zijn eerste korte film. Vanaf de jaren zeventig maakte hij veel lange films over het moderne Griekenland. Zijn filmische methode wordt vaak omschreven als ‘meeslepend’ en ‘hypnotiserend’. Tijdens zijn lange loopbaan won Angelopoulos diverse prijzen. Voor ‘Eternity and a Day’ kreeg hij in 1998 op het filmfestival van Cannes de Gouden Palm.

De 76-jarige Angelopoulos kwam in 2012 om het leven bij een verkeersongeluk tijdens filmen van ‘The Other Sea’. Die film had het laatste deel moeten worden van een gepland drieluik over de recente gebeurtenissen in de Griekse geschiedenis. Het eerste deel van de beoogde trilogie (‘The Weeping Meadow’) maakte hij in 2004, het tweede deel (‘The Dust of Time’) in 2008.

One Response to Griekse cinema centraal op Filmfestival Gent

  1. […] Griekse cinema centraal op Filmfestival Gent […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: