
Groot-Brittannië heeft de oproep van UNESCO afgewezen om zijn standpunt over de Parthenon Marbles te heroverwegen en met Griekenland te onderhandelen over de teruggave van de culturele schatten.
De intergouvernementele commissie ‘Terugkeer en Restitutie’ van UNESCO (ICPRCP) had er vorige week bij de Britten op aangedrongen om met de Grieken te praten om een oplossing te vinden voor het decennialange geschil. De ICPRCP besloot dit eind september tijdens een zitting in Parijs.
Maar de Britten zijn niet van plan gehoor te geven aan het dringende verzoek om een open dialoog aan te gaan over de kwestie, liet een woordvoerder van de Britse regering weten in een e-mail aan Artnet News.
“Ons standpunt is duidelijk: de beelden van het Parthenon zijn destijds legaal verkregen in overeenstemming met de wet. Het British Museum opereert onafhankelijk van de overheid en vrij van politieke inmenging. Alle beslissingen met betrekking tot collecties worden genomen door de beheerders van het museum”, staat in de verklaring.
Tijdens de UNESCO-bijeenkomst had de Griekse delegatie gezegd dat ‘de verplichting om culturele artefacten van een staat terug te geven, wat het internationaal recht betreft, volledig bij de overheid ligt en niet bij een museum’.
De Grieken voerden ook aan dat volgens nieuwe historische gegevens uit het Ottomaanse tijdperk is gebleken dat de sculpturen destijds illegaal door Lord Elgin waren verkregen.
Kunstroof door Lord Elgin
De Parthenon Marbles belandden door de Britse lord Elgin in Londen. In 1801 verwijderde hij marmeren delen van het fries van het Atheense Parthenon nadat hij het voor een schijntje had gekocht van de Turkse overheersers. Vijftien jaar later verkocht Elgin de beelden voor 35.000 pond aan de Britse regering, die ze vervolgens overdroeg aan het British Museum. Het meenemen van de sculpturen wordt door velen gezien als kunstroof.
Griekenland probeert al sinds het einde van de Onafhankelijkheidsoorlog in 1832 de sculpturen terug te halen naar Athene. Het British Museum heeft de oproep om de beelden terug te geven steeds verworpen, onder het mom dat lord Elgin ze heeft verworven door een legitiem contract met het Ottomaanse Rijk, dat toen heerste over Griekenland.
De Grieken willen de 2500 jaar oude marmeren beelden tentoonstellen in het Acropolis Museum in Athene, waar ook de andere originele friezen van het Parthenon te zien zijn.
- Boris Johnson: Parthenon Marbles zijn legaal verkregen en blijven in Londen
- Museumdirecteur: ‘Parthenon Marbles zijn niet van Griekenland’
- Lekkage in zaal van Parthenon Marbles
- Blog: De Parthenon Marbles moeten terug naar huis‘
- Red onze Parthenon Marbles uit de gevangenis’
- Melina’s campaign for the return of the Parthenon sculptures
Weer een bewijs wat al te zien is in de Film :”Th First Line”. Onvoorstelbaar wat de oorlogszuchtige Britten in de loop der eeuwen op hun geweten hebben geladen. En in zoveel landen hun spoor van vernielingen hebben achter gelaten. Zonder ook maar het minste greintje schaamte, gewetenloos volk.
Niet het volk is de schuldige, maar wel de regeringen …,
Het volk is te onverschillig geworden helaas.
[…] Britten willen niet praten over Parthenon Marbles […]
Schandalige mentaliteit…
[…] Britten negeren oproep UNESCO en willen niet onderhandelen over Parthenon Marbles […]
[…] oktober vorig jaar drong UNESCO er bij de Britten op aan om hun standpunt te herzien en in gesprek te gaan met Athene. Ook de druk van de publieke opinie, beroemdheden, politici en […]
[…] Britten negeren oproep UNESCO en willen niet onderhandelen over Parthenon Marbles […]