Forse schade na aardbeving op Kreta

klik op een afbeelding om de galerij te openen

De aardbeving die vanmorgen het eiland Kreta trof, heeft voor forse schade gezorgd in de dorpen rond het epicentrum. In de gemeente Minoa Pediada is de noodtoestand uitgeroepen. De scholen in het gebied blijven morgen en overmorgen gesloten.

Er is vooral schade aan oude gebouwen in de omgeving van Arkalochori en in de dorpen Agies Paraskies, Patsidero, Thrapsano, Galatas en Archontiko. Ook is er stroomuitval in de regio en zijn er problemen met de watervoorziening. In het dorp Kato Poulies – een paar kilometer buiten Arkalochori – is volgens Cretan Magazine zelfs geen huis meer bewoonbaar.

Het epicentrum van de beving lag op zo’n 25 kilometer ten zuidoosten van Heraklion en 7 kilometer ten noorden van het dorp Thrapsano op een diepte van ongeveer 10 kilometer.

Minister Christos Stylianides van van Klimaatcrisis en Civiele Bescherming kwam naar Kreta om poolshoogte te nemen. Hij noemde de situatie ‘afschuwelijk’. Tientallen mensen raakten dakloos door de aardbeving omdat hun huizen onbewoonbaar zijn verklaard. In het Expositiecentrum van Arkalochori zijn tenten opgezet waar zij de nacht kunnen doorbrengen.

20 gewonden, één dode

Door de beving raakten 20 mensen gewond en er viel één dode. Een 62-jarige man kwam in Arkalochori om het leven toen de kerk waar hij restauratiewerk uitvoerde, instortte door de aardbeving. Zijn zoon, die ook in de kerk aan het werk was, werd door reddingswerkers uit het puin bevrijd. Hij raakte gewond.

Het hoofd van het Geodynamisch Instituut van Athene, Akis Tselentis, waarschuwde mensen dat ze op hun hoede moeten blijven. Hij riep op om uit de buurt van beschadigde gebouwen te blijven vanwege instortingsgevaar. Ook zal er nog een lange en actieve periode van naschokken volgen, verwacht Tselentis.

“Dit is geen gebeurtenis die zonder waarschuwing heeft plaatsgevonden. We zien al enkele maanden activiteit in deze regio”, zei seismoloog Gerasimos Papadopoulos tegen de Griekse staatsomroep ERT. “Maar dit was een sterke aardbeving. De beving was niet in de zee, maar ondergronds en trof bevolkte gebieden.”

De beving, die een kracht had van 5,8 op de Schaal van Richter, hield 25 seconden aan en de lokale bevolking beschreef het alsof een ‘enorme compressor aan werd gezet’.

Richtlijnen: Wat te doen bij een aardbeving?

9 Responses to Forse schade na aardbeving op Kreta

  1. […] Lees ook: Forse schade na aardbeving op Kreta […]

  2. […] Forse schade na aardbeving op Kreta […]

  3. […] Forse schade na aardbeving op Kreta […]

  4. […] beving lag op zo’n 25 kilometer ten zuidoosten van Heraklion. Vooral in Arkalochori en omgeving richtte de beving veel schade aan; zeker 4000 woningen zijn onbewoonbaar […]

  5. […] Forse schade na aardbeving op Kreta […]

  6. […] voor aardbevingsplanning en -bescherming (OASP), had deze beving hetzelfde epicentrum als de zware aardbeving van 27 september 2021. Daarbij kwam een man om het leven en raakten 20 mensen gewond.  Vooral in Arkalochori en […]

  7. […] schaal van Richter. Daarbij kwam één persoon om het leven en raakten 20 mensen gewond. Die beving richtte veel schade aan in de omgeving; zeker 4000 woningen werden onbewoonbaar verklaard. Het dorp Arkalochori is door die […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: