Gewelddadige dood Zak Kostopoulos herdacht

Duizenden mensen hebben Athene de LGBTIQ-activist Zak Kostopoulos herdacht. Kostopoulos, die ook bekend was onder zijn drag-naam Zackie Oh, werd drie jaar geleden doodgeslagen in het centrum van de hoofdstad.

Mensen verzamelden zich op de plek in Gladstonos-straat waar Kostopoulos werd vermoord. Ze legden er bloemen, berichten en kaarsen waarna ze naar het Syntagmaplein en het parlement liepen.

Tijdens de tocht droegen mensen spandoeken met teksten als ‘No Zackie, no peace’ en ‘Sluit je ogen niet’ en riepen ze de slogan ‘Rechtvaardigheid voor Zackie’. Behalve de moeder van Zak Kostopoulos was ook de moeder van de vermoorde linkse activist en muzikant Pavlos Fyssas aanwezig.

Op klaarlichte dag

De 33-jarige Zak Kostopoulos werd op 21 september 2018 door twee mannen op klaarlichte dag in elkaar geslagen in een juwelierszaak. Een van hen was de eigenaar van de winkel, de ander zijn buurman. Tientallen voorbijgangers bleven staan om te kijken hoe de mannen hem mishandelden.

Toen de politie arriveerde lag Kostopoulos zwaar gewond op straat. In plaats van hem te helpen, probeerden agenten hem met geweld te arresteren; ze drukten hem tegen de grond en sloegen hem opnieuw. Kostopoulos overleed op weg naar het ziekenhuis.

Vastgelegd op camera

De brute aanval werd vastgelegd door verschillende beveligingscamera’s en mensen die filmden met hun telefoon. Volgens het forensisch rapport is Zak Kostopoulos uiteindelijk overleden aan de verschillende verwondingen. De politie deed weinig moeite om de dood van Kostopoulos te onderzoeken. De aanvallers werden niet onmiddellijk gearresteerd, de plaats delict werd niet verzegeld en de videobeelden werden niet opgevraagd.

In de media werd in eerste instantie gemeld dat een drugsverslaafde met een mes de juwelierszaak wilde beroven en dat de eigenaar uit zelfverdediging handelde.

De twee daders werden beschuldigd van het toebrengen van ‘dodelijk lichamelijk letsel’, maar hebben nog geen dag in de cel doorgebracht. Op 20 oktober moeten de juwelier en zijn buurman (een makelaar en lid van een extreemrechtse groepering) voor het eerst voor de rechter verschijnen. Ook vier politieagenten die Kostopoulos mishandelden terwijl hij op straat stierf moeten zich dan verantwoorden.

3 Responses to Gewelddadige dood Zak Kostopoulos herdacht

  1. Luk van Cleemput schreef:

    Schandalig. Hoe kan men zo iets doen. De rechtstaat in Griekenland….. bah. Het machtsvertoon van zovelen hier doet me echt walgen. In Europa spreekt men vaak over Polen en Hongarije, maar ze zouden ook wel eens hier een kijkje mogen komen nemen…

  2. […] die ook bekend was onder zijn drag-naam Zackie Oh, werd op 21 september 2018 op klaarlichte dag in elkaar geslagen in een juwelierszaak in het centrum van […]

  3. […] bekend was onder zijn drag-naam Zackie Oh, werd op 21 september 2018 op klaarlichte dag in elkaar geslagen in een juwelierszaak in het centrum van […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: