Nieuw opvangkamp Samos in gebruik genomen

Migratieminister Notis Mitarakis heeft op Samos het eerste van vijf zogenaamde ‘gesloten pre-vertrekscentra’ voor migranten geopend. Het vervangt het huidige kamp bij Vathy, dat aan het eind van de maand wordt ontmanteld.

De nieuwe faciliteit op Samos kan 3000 mensen huisvesten. Het nieuwe kamp heeft containerwoningen in plaats van tenten en betere voorzieningen, zoals airco en verwarming. Griekenland presenteert dan ook het graag als een ‘modelkamp’, maar mensenrechtenorganisaties maken bezwaar tegen de gesloten structuur.

Gesloten en gecontroleerde toegang

Het nieuwe kamp op Samos heeft een ‘gesloten en gecontroleerde toegang’. Dat betekent dat het is omheind met prikkeldraad, en er bewakingscamera’s, röntgenscanners en magnetische deuren zijn. Alleen wie een pasje met een chip heeft, kan naar binnen.

Mensen mogen het kamp tussen 08.00 uur en 20.00 uur verlaten, behalve als hun asielaanvraag is afgewezen en ze moeten worden teruggebracht naar Turkije. ’s Nachts gaan de deuren van het kamp op slot.

Mireille Girard van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR meent dat asielzoekers bescherming verdienen. “Ze zijn geen criminelen of een risico voor de gemeenschap, het zijn mensen die hulp nodig hebben. Wij vinden dat de kampen open moeten zijn.”

Over een paar maanden worden volgens Mitarakis soortgelijke faciliteiten geopend op Kos en Leros en in 2022 volgen Chios en Lesbos. Voor de bouw en renovatie van kampen op de eilanden heeft Griekenland van de EU in totaal 276 miljoen euro gekregen.

90 procent minder aankomsten

De afgelopen jaren zijn op de Griekse eilanden veel asielzoekers aangekomen, vooral uit Syrië, Afghanistan en Irak. Zij maakten met bootjes de oversteek vanuit Turkije.

Volgens minister Mitarakis is dat aantal met 90 procent gedaald vergeleken met 2019. Hulporganisaties zeggen dat Griekenland de bootjes met vluchtelingen systematisch terugduwt naar zee. De Griekse regering ontkent deze ‘pushbacks’.

5 Responses to Nieuw opvangkamp Samos in gebruik genomen

 1. “Het zijn mensen die hulp nodig hebben”. Die mensen zet je dus niet in een soort gevangenis ver weg van de bewoonde wereld in containers! Europa moet zich schamen!

 2. Adrian Hengelmolen schreef:

  Helemaal gelijk, behalve als je weet dat er een percentage criminelen bij zit, die misbruik hebben gemaakt van de vluchtmogelijkheden en er op zinnen, in onze contreien hun slag te gaan slaan, Ter illustratie: je woont in een klein dorp en plots komen er afwisselend dag en nacht meer vreemdelingen ronddolen. De jongere mannen eronder hebben behoefte aan vrouwelijk gezelschap. Jij hebt vrouw, kinderen, enz.

  In de islamitische regio rondom probleemgebieden zijn al miljoenen vluchtelingen opgenomen. In hun vaderland is vrede ver te zoeken. Geweld, terreur, onderdrukking zijn aan de orde van de dag. Lokale oorlogen worden door „geciviliseerde“ landen met hun machtshongerige politici en hun oorlogsindustrie aangewakkerd en in stand gehouden, net als de plaatselijke machthebbers met al hun kwalijke praktijken.

  Europa is intussen een toevluchtsoord voor velen geworden, die een menswaardig verder leven verdienen, maar helaas ook voor religieuze fanatici en criminelen van diverse soort.

  De klimatologische veranderingen brengen daarbij ook versneld vluchtelingenstromen op gang vanuit droogtegebieden of zulke met toenemend natuurgeweld.

  De enige mogelijkheid om onbeheersbare ellende, ook in onze gebieden, in te dammen en te voorkomen, is een snelle en adequate internationale gezamenlijke aanpak met alle beschikbare middelen NU en niet alleen praten en afspraken maken over klimaatdoelen op langere termijn.

  • Met wat je schrijft in alinea’s 2 tot en met 5 ben ik het met je eens Adrian. Zeker ook met de laatste alinea: er moet NU iets gebeuren (sterker nog: er had jaren geleden al echt iets moeten gebeuren).
   En wat je eerste alinea betreft: met vreemdelingen hoeft toch niets mis te zijn? Onder alle bevolkingsgroepen zit een (klein) aantal mensen die crimineel zijn, misbruik maken van voorzieningen enz. maar ik zie geen reden om aan te nemen dat er onder vluchtelingen procentueel meer misbruikers enz. zijn dan bijv. (!) onder de mannen met witte boorden die op de ZuidAs in Amsterdam werken….
   Mensen die hulp nodig hebben moet je helpen, daar blijf ik bij. En Europa moet zich schamen.

 3. […] Nieuw opvangkamp Samos in gebruik genomen […]

 4. […] Zij zijn in afwachting van hun overplaatsing naar het nieuwe ‘gesloten’ kamp dat dit weekend werd geopend door Migratieminister Notis […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: