Grieks erestaatsburgerschap voor moeder en broer Giannis Antetokounmpo

Veronika en Alex Antetokounmpo, de moeder en jongste broer van basketballer Giannis Antetokounmpo, zijn sinds vandaag officieel Grieks staatsburger.

De Griekse president Katerina Sakellaropoulou ondertekende op 6 september een erenaturalisatiedocument. Tijdens een ceremonie in Maximos Mansion maakte premier Kyriakos Mitsotakis het officieel. Ook Giannis Antetokounmpo was daarbij aanwezig.

De premier feliciteerde de hele familie en zei tegen Veronika Antetokounmpo dat ze ‘prachtige kinderen heeft grootgebracht, die worden gekarakteriseerd door waardigheid en morele waarden’.

We hebben ons altijd Grieken gevoeld

“De familie Antetokounmpo weerspiegelt het Griekenland dat we willen: een land dat gewoon probeert, worstelt en moeilijkheden overwint, en het gezin verenigd houdt. Het is een Griekenland dat ons trots maakt”, zei Mitsotakis.

Nadat ook zijn moeder en broer zich Griekse staatsburgers mogen noemen, benadrukte Giannis dat ‘we ons altijd Grieken hebben gevoeld, maar nu we het Griekse staatsburgerschap hebben, zijn we erg blij.’

Veronika en Alex kregen een erestaatsburgerschap omdat ze formeel niet in aanmerking komen voor een volledig staatsburgerschap. De Griekse nationaliteitswet volgt het concept van jus sanguinis of etniciteit; hierin wordt de nationaliteit van een persoon bepaald door de nationaliteit van zijn of haar (voor)ouders.

Illegaal

Veronika en haar man Charles Adetokunbo (de naam werd ‘vergriekst’ tot Antetokounmpo) kwamen in 1991 van Nigeria naar Griekenland als illegale immigranten. Omdat zij geen Grieken zijn, kregen hun kinderen bij hun geboorte niet automatisch de Griekse nationaliteit.

Alexandros ‘Alex’ Emeka Antetokounmpo werd in 2001 geboren in Athene. Zijn broers Giannis en Thanassis Antetokounmpo kregen in 2013 het Griekse staatsburgerschap, broer Kostas in 2016. Vader Charles overleed in 2017.

Vier zonen van de familie Antetokounmpo spelen basketbal. Giannis is de ster-speler bij de Milwaukee Bucks. Ook Thanasis speelt bij de Bucks, Kostas komt uit voor ASVEL Basket in Frankrijk. Alex speelt voor het Spaanse team UCAM Murcia.

2 Responses to Grieks erestaatsburgerschap voor moeder en broer Giannis Antetokounmpo

  1. Ton Boxem schreef:

    Μπραβο!

  2. […] Moeder en broer van Giannis Antetokounmpo nu officieel Grieks […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: