
Het noorden van het eiland Evia is een van de populairste gebieden in Griekenland voor imkers. Of beter: wás, want door de bosbranden zijn niet alleen talloze dennenbomen, maar ook heel veel bijenkorven verloren gegaan.
“De verwoesting is onmetelijk”, zegt imker Antonis Vakas tegen persbureau Reuters. Van de 130 bijenkorven die hij bezit, overleefden er slechts 30 de branden. “Eerst probeerden we onze huizen te redden. Helaas konden we onze bijenkorven niet redden. De bijenteelt is vernietigd. Wij zijn vernietigd.”
Geen voedsel
Bijenkolonies die gedurende tientallen jaren zijn gekweekt, met vaardigheden die van generatie op generatie zijn doorgegeven, zijn door de bosbranden weggevaagd. Ook de bomen en bloemen waarvan de bijen afhankelijk zijn, hebben de vuurzee niet overleefd. Daardoor is het voor de imkers vrijwel onmogelijk om hun werk voort te zetten en lopen ze inkomen mis.
“Ik zit al sinds mijn 10e in de honingcultuur”,zegt de 49-jarige Vakas. “We zullen nooit de tijd hebben om het nieuw leven in te blazen. Voordat alles is teruggegroeid, zijn we dood. Het zal zeker 50 jaar duren, áls het ooit terugkomt.”
“Ik breng mijn bijenkorven morgen naar Pilion”, zegt Adonis Angelou, die erin slaagde zijn 150 bijenkorven te redden. “Gelukkig heb ik ze gered. Maar hoe gaan de bijen zich voeden? Met houtskool? Ik heb land gehuurd in de buurt van Volos, het brengt nieuwe kosten met zich mee, maar ik heb geen keus.”
Uitzonderlijke kwaliteit
Duizenden Griekse imkers brengen tijdens de zomer (en soms tot in november) hun bijenkorven naar het noorden van het eiland Evia. Het klimaat, de biodiversiteit en de dennenbossen vormen de ideale omstandigheden voor de productie van honing van uitzonderlijke kwaliteit.
Ongeveer 40 procent van de Griekse dennenhoning is afkomstig uit het noorden van Evia.
[…] Griekse imkers treuren om verloren traditie […]
Vreselijk!
Bezorgde groet,
[…] Griekse imkers treuren om verloren traditie […]