Branden op Evia: ‘Deze nachtmerrie moet stoppen’

(klik op een afbeelding voor een vergroting)

Op Evia blijven de bosbranden – voor de zesde dag op rij – om zich heen grijpen. In het noorden van het eiland reikt het vuur van kust tot kust. De burgemeester van Mantoudi, George Tsapourniotis, sprak over een ramp van Bijbelse proporties.

“De situatie is uit de hand gelopen. Noord-Evia is volledig verwoest. De berg Kandili staat in brand” , zei Tsapourniotis. “De gemeenten Istiaia-Edipsos en Mantoudi-Limni- Agia Anna zijn grotendeels verbrand. Nu verspreidt het vuur naar de gemeente Dirfion- Messapia. Deze nachtmerrie moet stoppen.”

Yiannis Kotzias, de burgemeester van Istiaia, is ten einde raad. “We zijn alleen. Ons einde is nabij”, zei hij op de Griekse televisie. Kotzias vraagt meer luchtsteun om de branden op het eiland te bestrijden.

Ruim 2500 mensen zijn opgevangen in hotels en andere opvangplaatsen. Bij het eiland liggen veerboten klaar om nog meer inwoners te evacueren. Uit het kustdorp Limni, dat door het vuur was ingesloten, werden eergisternacht zo’n 1300 mensen met een boot in veiligheid gebracht. Van het strand van Rovies werden 20 mensen geëvacueerd.

Op sommige plaatsen (Milia, Agdines en Tsapournia) breidt het vuur zich uit, op andere plaatsen (waaronder Troupi) laait het weer op. In onder meer Ellinika, Vasilika, Psaropouli, Galatsona, Gouves en Pefki, zijn huizen afgebrand. “Onze dorpen zijn verwoest. Er is niets over van onze huizen, onze bezittingen. Niets”, zei een vrouw die werd geëvacueerd uit Psaropouli.

Op Evia proberen 575 brandweerlieden de bosbranden onder controle te krijgen, waaronder 112 Roemeense en 100 Oekraïense brandweerlieden die als versterking naar Griekenland werden gestuurd.

Evia Fire: “Our Children Will Never See the Island Like We Did” Says Mayor

11 Responses to Branden op Evia: ‘Deze nachtmerrie moet stoppen’

 1. […] Branden op Evia: ‘Deze nachtmerrie moet stoppen’ […]

 2. Sylvia schreef:

  I pray for Evia and the rest of 🇬🇷❤

 3. […] Branden op Evia: ‘Deze nachtmerrie moet stoppen’ […]

 4. […] droogte woeden er al weken hevige bosbranden in verschillende delen van het land. Het eiland Evia werd zwaar getroffen en ook ten noorden van Athene hebben grote bosbranden veel schade […]

 5. […] Branden op Evia: ‘Deze nachtmerrie moet stoppen’ […]

 6. […] gecombineerd met harde wind, veroorzaakten in de zomer een reeks bosbranden die meer dan twee weken duurden. Een groot deel van het noorden van Evia werd hierdoor verwoest. In […]

 7. […] Branden op Evia: ‘Deze nachtmerrie moet stoppen’ […]

 8. […] de zomer van 2021 verwoestten bosbranden 33 procent van de bossen op Evia, het op een na grootste eiland van Griekenland. Vóór de branden bedekten bossen bijna een […]

 9. […] zomer werd Evia zwaar getroffen door hevige bosbranden, waarbij zo’n 33 procent van de bossen verloren […]

 10. […] Vorig jaar kende Griekenland een aantal zeer grote bosbranden, die soms dagen aanhielden. […]

 11. […] de imkers in het noorden van Evia kampen met de naweeën van de verwoestende branden. In het getroffen gebied werd een groot deel van de Griekse dennenhoning geproduceerd. Het klimaat, […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: