Bosbrand Noord-Athene is ‘moeilijk te beheersen’

Een onbekend aantal inwoners, brandweerlieden en politieagenten hebben vastgezeten tussen twee fronten van een grote bosbrand in het noorden van Athene. De brand heeft al huizen in de buitenwijk Varymbombi verwoest en breidt zich uit naar Thrakomakedones.

De politie meldt dat 14 mensen die het noodnummer 100 hadden gebeld succesvol uit hun huis zijn gehaald. Zes inwoners en een brandweerman moesten naar het ziekenhuis met ademhalingsproblemen als gevolg van het inademen van de dikke rook en de intense hitte. Honderden mensen die in het gebied wonen, hebben zelf een veilig heenkomen gezocht.

Op foto’s en videobeelden is te zien dat huizen in vlammen zijn opgegaan, maar het is nog niet bekend hoe groot de schade precies is. In het gebied is de stroom uitgevallen en volgens de Griekse publieke omroep ERT zijn er steeds explosies te horen. Varimpompi, Thrakomakedones, Adames en het Olympisch dorp zijn geëvacueerd.

Moeilijk te bedwingen

De grote bosbrand ontstond rond het middaguur in de buurt van de voormalige koninklijke zomerresidentie in Tatoi, zo’n 20 kilometer ten noorden van Athene. De oorzaak was hoogstwaarschijnlijk een elektriciteitsmast die explodeerde door de hittegolf. Het vuur verspreidde zich naar Ano Varymbombi, waar zich verschillende maneges bevinden. Tientallen paarden werden geëvacueerd, maar veel dieren zouden in een slechte conditie zijn.

Volgens vice-gouverneur van Attica voor civiele bescherming Vassilis Kokkalis is de brand niet gemakkelijk onder controle te krijgen. “Er zijn te veel fronten”, zei hij tegen persbureau ANA-MPA. Ook zei Kokkalis dat de sterke wind het vuur aanwakkert en waterlozende vliegtuigen belemmert bij hun werk. Bovendien kunnen de vliegtuigen niet meer worden ingezet als het donker wordt.

Bosbranden op Kos en Evia

Ook in andere delen van Griekenland zijn natuurbranden uitgebroken, waaronder op Kos en Evia. Twee dorpen in het noordwesten van het eiland Evia, Retsinolakkos en Kokinni, en het kustplaatsje Mourtias, zijn uit voorzorg geëvacueerd. Het vuur woedt dicht bij de stad Limni Evias en zomerkampen in dat gebied.

De brand op Kos begon in een bosgebied bij Agios Vassileios in het noordoosten van het eiland, wat leidde tot de evacuatie van Tsoukalaria. De brand woedt dicht bij een belangrijk natuurreservaat, maar zou ook een bedreiging vormen voor het heiligdom van Asclepius.

Ook op de Peloponnesos  en in het gebied tussen de steden Evzones en Idomeni, aan de grens met Noord-Macedonië, woeden natuurbranden.

47,1 graden

Griekenland gaat momenteel gebukt onder een extreme hittegolf, waarbij de tempetraturen al dagen ruim boven de 40 graden uitkomen. Verwacht wordt dat de hittegolf nog zeker een week aanhoudt.

In de stad Langadas, in de buurt van Thessaloniki, werd vandaag de hoogste temperatuur van het land gemeten: het werd er 47,1 graden. In Makrakomi in de regio Fthiotida werd het 46.2 graden en Arfara in Messinia op de zuidwestelijke Peloponnesos registreerde 46.1 graden. Verwacht wordt dat de hittegolf nog zeker een week aanhoudt.

Ben je in Griekenland en zie je ergens een (beginnende) bosbrand, bel dan direct met het alarmnummer 199

6 Responses to Bosbrand Noord-Athene is ‘moeilijk te beheersen’

  1. […] Lees ook: Bosbrand Noord-Athene is ‘moeilijk te beheersen’ […]

  2. […] van buitenwijken van Athene die gisteren werden geëvacueerd, is weer naar huis teruggekeerd. De grote brand ten noorden van de Griekse hoofdstad is deels onder […]

  3. […] Bosbrand Noord-Athene is ‘moeilijk te beheersen’ […]

  4. […] Bosbrand Noord-Athene is ‘moeilijk te beheersen’ […]

  5. […] Bosbrand Noord-Athene is ‘moeilijk te beheersen’ […]

  6. […] bosbranden die afgelopen week woedden ten noorden van Athene, hebben ook het grootste deel van het voormalige koninklijke landgoed Tatoi verwoest. Op […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: