Noodplan vanwege ‘historische hittegolf’

Griekenland zucht onder een hittegolf, met temperaturen die ruim boven de 40 graden uitkomen. Dit weekend en komende week kan het kwik lokaal zelfs oplopen tot 46 graden.

Ook ’s nachts is er maar weinig verkoeling. De temperaturen zakken niet onder de 25 graden en in de grote steden zakken ze zelfs niet onder de 30 graden.

Vanwege deze extreme hitte hebben de autoriteiten een noodplan in werking gesteld en maatregelen genomen om mensen verkoeling te bieden. Zo worden in verschillende steden gebouwen met airconditioning opengesteld voor burgers. De burgerbescherming en hulpdiensten zijn in hoogste staat van paraatheid gebracht.

De Acropolis wordt op het warmste moment van de dag gesloten, om toeristen te beschermen tegen de hitte. Ook stuurt de overheid tenten en containers met airconditioning naar kampen waar migranten worden opgevangen.

Historische hittegolf

De hoge temperaturen leiden ook tot een groot risico op bosbranden. Daarom wordt de bevolking opgeroepen geen activiteiten te ondernemen die kunnen leiden tot branden. Ook wordt verzocht niet onnodig te reizen en spaarzaam om te gaan met water en elektriciteit. Artsen adviseren mensen om uit te zon te blijven en geen alcohol te drinken.

Het einde van de extreem hoge temperaturen is voorlopig nog niet in zicht. Sommige meteorologen spreken al over een ‘historische’ hittegolf. De dodelijkste hittegolf in Griekenland dateert uit 1987, toen er langer dan een week extreme temperaturen werden genoteerd en er 1300 mensen overleden.

Evacuaties bij bosbrand in Achaia

In het noordwesten van het schiereiland Peloponnesos woedt al drie dagen een felle natuurbrand in de buurt van de stad Patras. Uit voorzorg zijn vandaag inwoners van de nabijgelegen dorpen Ziria, Kamares, Achaia en Labiri geëvacueerd.

Ziekenhuizen in de buurt staan klaar om gewonden op te vangen. Verschillende snelwegen in het gebied zijn afgesloten. Ook de Rio-Antirriobrug, die Peloponnesos verbindt met het Griekse vasteland, is afgesloten voor het verkeer.

Volgens Griekse media zijn 16 mensen met ademhalingsproblemen opgenomen in zieenhuizen en werden meer dan 30 huizen verwoest door de bosbrand.

Uit een zomerkamp aan zee werden meer dan 100 kinderen geëvacueerd en de kustwacht heeft 15 mensen uit het kustgebied in veiligheid gebracht.

9 Responses to Noodplan vanwege ‘historische hittegolf’

 1. Darling Doormat schreef:

  Aangrijpend en beangstigend!

 2. […] Noodplan vanwege ‘historische hittegolf’ […]

 3. […] Noodplan vanwege ‘historische hittegolf’ […]

 4. […] Noodplan vanwege ‘historische hittegolf’ […]

 5. […] Noodplan vanwege ‘historische hittegolf’ […]

 6. […] Noodplan vanwege ‘historische hittegolf’ […]

 7. […] Noodplan vanwege ‘historische hittegolf’ […]

 8. […] Noodplan vanwege ‘historische hittegolf’ […]

 9. […] Noodplan vanwege ‘historische hittegolf’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: