Mikis Theodorakis viert 96e verjaardag

Meer dan 1000 nummers schreef Mikis Theodorakis (29 juli1925, Chios). In het buitenland is hij vooral bekend als componist van de muziek voor de films Zorba de Griek (1964) en Serpico (1973). In Griekenland is de muziek van Theodorakis nationaal cultuurgoed. Hij componeerde ook de Mauthausen-trilogie, dat wordt omschreven als het ‘mooiste muzikale stuk dat werd geschreven over de Holocaust’.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Theodorakis actief in het verzet. Tijdens de Griekse Burgeroorlog (1946-49) werd hij – als communistische tegenstander van het regime – gearresteerd, verbannen naar het eiland Ikaria en vervolgens gedeporteerd naar het eiland Makronisos waar hij werd gemarteld en tweemaal levend werd begraven. Onder het kolonelsregime (1967 – 1974) was de muziek van Theodorakis verboden. De componist zelf werd gearresteerd en in 1970 verbannen. Tijdens zijn verbanning bleef hij een onvermoeid voorvechter van de strijd tegen de junta.

Na de val van het kolonelsregime in 1974 keerde Theodorakis terug naar Griekenland en werd hij actief in de politiek. Hij zat twee periodes (1981–1986 en 1989–1993) in het Griekse parlement. Van 1990 tot 1992 was hij minister in de regering van Konstantinos Mitsotakis.

Theodorakis kampt al een tijd met een zwakke gezondheid en werd de afgelopen jaren meerdere keren opgenomen in een ziekenhuis met hartklachten.

Jubileumtentoonstelling ‘My Galaxy’

Ter gelegenheid van de 96e verjaardag van Mikis Theodorakis is in de Megaron Athens Concert Hall de jubileumtentoonstelling ‘My Galaxy’ samengesteld. Op de expositie zijn voor het eerst originele documenten uit het Theodorakis-archief te zien, omlijst door zeldzaam audiovisueel materiaal. Meer info en kaartverkoop op www.megaron.gr

2 Responses to Mikis Theodorakis viert 96e verjaardag

  1. […] Mikis Theodorakis viert 96e verjaardag […]

  2. Haven Filip schreef:

    Geachte,
    Dankzij een familielid heb ik uw artikels en beelden van het overlijden van Mikis Theodorakis kunnen bekijken en volgen. Ondanks zijn hoge leeftijd gaat zijn overlijden als een schokgolf doorheen Griekenland en Europa. Ik heb het geluk gehad talloze onvergetelijke, gedenkwaardige concerten van deze muziekgrootmeester in de Benelux, in Griekenland en vooral in Duitsland mee te maken. Daarenboven had ik het geluk Mikis verschillende keren na die concerten te ontmoeten. Als gevolg hiervan beschik over een zeer uitgebreide verzameling van zijn omvangrijk oeuvre. Mikis zal in mijn herinnering de componist blijven die uit het ‘antieke Hellaskeurslijf ‘ is getreden en met zijn muziek en dichtteksten aan Griekenland en Europa een enorme culturele rijkdom heeft gegeven. Hij zal de geschiedenis ingaan als de langst levende componist ooit die naast de grote Duitse en andere Europese toondichters kan geplaatst worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: