Grieks parlement herdenkt slachtoffers Mati-brand

Het Griekse parlement heeft vandaag bij de opening van de plenaire vergadering een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de verwoestende bosbrand in Mati, vandaag drie jaar geleden.

Op 23 juli 2018 woedde rond de badplaats Mati – zo’n 30 kilometer ten oosten van Athene – een grote bosbrand die uiteindelijk aan 102 mensen het leven kostte. Tientallen huizen en grote stukken bos werden door het vuur verwoest.

De brand in Mati is de op één na dodelijkste natuurbrand van deze eeuw, na de bosbranden in Australië in 2009 waarbij 173 mensen omkwamen.

Na de bosbranden diende toenmalig minister van Burgerbescherming Nikos Toskas zijn ontslag in. Ook het hoofd van de Griekse civiele beschermingsdienst en de chefs van de brandweer en politie moesten opstappen in de nasleep van de ramp.

Uit verschillende rapporten bleek naderhand dat er bij de aanpak van de brand door de overheid grove fouten zijn gemaakt. Diverse nabestaanden spanden een rechtszaak aan tegen de autoriteiten.

In maart 2019 werd bekend dat het Griekse openbaar ministerie 20 mensen heeft aangeklaagd in verband met de bosbranden bij Mati. De aanklachten omvatten doodslag, het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door nalatigheid en brandstichting door nalatigheid.

Mati vóór en na de branden:

2 Responses to Grieks parlement herdenkt slachtoffers Mati-brand

  1. Darling Doormat schreef:

    Een vreselijke herinnering…

  2. […] Grieks parlement herdenkt slachtoffers Mati-brand […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: