Syntagmaplein krijgt opknapbeurt

Artist impressions van het vernieuwde Syntagmaplein

(klik op een afbeelding voor een vergroting)

De gemeente Athene gaat het Syntagmaplein in het centrum van de stad aanpakken. De opknapbeurt is onderdeel van het stadsvernieuwingsprogramma dat twee jaar geleden in gang is gezet.

Het Syntagmaplein moet veranderen in een duurzaam stedelijk gebied. De gemeenteraad van Athene heeft gisteren de ontwerpplannen voor de renovatie van het onderste deel van het plein (aan de overkant van het parlementsgebouw) goedgekeurd.

De trottoirs worden verbreed om voetgangers meer ruimte en comfort te geven. Ook wordt er rekening gehouden met behoeften van mensen met een beperkingen; op het plein komen hellingen en voelbare (tactiele) markeringen. Voor de nodige schaduw worden er 28 bomen geplant en pergola’s geplaatst.

Het plein in het centrum van Athene is ook een belangrijk – en druk – verkeersknooppunt. Om de verkeersveiligheid te vergroten worden de rijbanen teruggebracht van zes naar vier. Hierdoor moet ook de geluidsoverlast en vervuiling worden verminderd.

Gschiedenis Syntagmaplein

Het plein werd ontworpen en aangelegd in het begin van de 19e eeuw, kort nadat koning Otto in 1834 de hoofdstad van het kersverse Griekse koninkrijk van Nafplio naar Athene had verplaatst. In 1836 werd er begonnen met de bouw van het Koninklijk Paleis, dat in de zomer van 1843 door koning Otto en zijn vrouw Amalia werd betrokken. Sinds 1935 is dit paleis het Griekse parlementsgebouw.

Op 3 september 1843 kwam het militaire garnizoen van Athene, onder leiding van Dimitrios Kallergis en met de hulp van burgers, in opstand en eiste van koning Otto de invoering van een grondwet. Otto kon niet anders dan toegeven aan de eisen en voerde in 1844 de eerste Griekse grondwet in. Ter herinnering aan de opstand werd het paleisplein omgedoopt tot Syntagmaplein (in het Grieks Πλατεία Συντάγματος, Grondwetplein).

One Response to Syntagmaplein krijgt opknapbeurt

  1. […] Syntagmaplein krijgt opknapbeurt […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: