Beschermde status voor olijfolie van Kreta

Olijfolie van Kreta wordt opgenomen op de lijst van producten met een beschermde geografische aanduiding (BGA). Griekse Ministerie van Landbouwontwikkeling en Voedselvoorziening heeft de aanvraag goedgekeurd.

Het verzoek om de naam ‘Kreta’ de BGA-status te verlenen, was ingediend door vier landbouwfederaties op het eiland. Kreta is goed voor ongeveer een derde van de totale olijfolieproductie in Griekenland.

De olijfolie van Kreta is van zeer goede kwaliteit en lokale producenten hebben talloze (internationale) onderscheidingen gekregen.

Een beschermde geografische aanduiding (BGA) of beschermde oorsprongsbenaming (BOB) moet streekproducten in Europa beschermen tegen namaak en werd in 1992 in het leven geroepen door de Europese Raad. Voor deze producten is vastgelegd waar en/of op welke wijze ze geproduceerd mogen worden.

Op de lijst staan zo’n honderd Griekse producten, waaronder de mandarijnen van Chios, Arseniko-kaas van Naxos, fava en de tomaten van Santorini. De beschermde status geldt alleen binnen de Europese Unie.

4 Responses to Beschermde status voor olijfolie van Kreta

 1. Henk vd nmeiden schreef:

  Natasha,
  Volgens het AD en telegraaf is kreta weer oranje vanaf 9 juli .
  Weet u hiet wat meer van of dat klopt

  • Natascha schreef:

   Dat gaat over de kaart van de Europese gezondheidsdienst European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Daar zijn Athene, Rhodos en Kreta oranje. Maar dit is niet hetzelfde als de kleurcodes van de reisadviezen van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Die zijn nu nog steeds groen (voor de Noord-Egeïsche eilanden) en geel (de rest van Griekenland)

 2. […] Beschermde status voor olijfolie van Kreta […]

 3. […] (BOB) staan bijna honderd Griekse producten, waaronder de mandarijnen van Chios, feta, olijfolie van Kreta, Arseniko-kaas van Naxos, fava en de tomaten van […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: